Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een geluk bij een ongeluk

We staan aan de vooravond van weer een nieuwe Eurotop. Ook op deze top zullen stapjes gezet worden om te komen tot een meer hechte monetaire unie. Zo zullen ondermeer afspraken gemaakt worden over de strikte naleving van de afgesproken begrotingsdiscipline van de lidstaten. Hiermee wil men de huidige schuldenproblematiek in de eurozone indammen en het ontstaan van nieuwe schuldenproblemen in de toekomst tegengaan.

De genomen maatregelen op vorige Eurotoppen en de geplande nog te nemen stappen, zijn noodzakelijk voor het behoud van de eurozone en de euro. Vorig jaar heeft het maar weinig gescheeld of de eurozone was uiteengevallen. Dit zou heel zonde zijn geweest. Niet alleen vanwege de gemaakte kosten; de interne markt en de euro hebben ons ook veel gebracht.

Het CPB berekende onlangs dat de interne markt iedere Nederlander een maandsalaris heeft opgeleverd en dat dit in de toekomst verder zal toenemen. Bovendien heeft het betalen met euro’s op die interne markt ons ook nog eens ongeveer een extra week aan salaris gegeven.

Het uiteenvallen van de eurozone zou niet alleen zonde, maar ook geheel onnodig zijn geweest. Al bij de voorbereidingen van de introductie van de euro werden immers concrete afspraken gemaakt over de beperking van begrotingstekorten. Tevens werd er destijds in Maastricht een groei- en stabiliteitspact gesloten met sanctiemogelijkheden. Later, in Lissabon, werden er tevens afspraken gemaakt over diverse economische hervormingen. Maar overheden, Duitsland en Frankrijk als eerste in 2003, hielden zich niet aan de afspraken en er werden geen sancties getroffen. Met als gevolg dat de schuldpositie van diverse landen in de eurozone geheel uit de hand is gelopen en de euro aan de rand van de afgrond staat.

Blijkbaar moest het zover komen om politici in te laten zien dat er geen weg terug is. Een verder gaande monetaire (en politieke) integratie is noodzakelijk om in de wereldeconomie een rol van betekenis te kunnen blijven spelen. De afzonderlijke landen van de EU, zelfs Duitsland, zullen het over ongeveer 10 jaar anders afleggen tegen snel groeiende opkomende landen als Brazilië en China. Het uiteenvallen van de euro(zone) zal bovendien gepaard gaan met grote chaos en hoge kosten en is daarmee eigenlijk geen optie. Voort op de ingeslagen weg is het devies!

Onder druk van de financiële markten zijn landen als Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk overgegaan tot het nemen van de nodige hervormingen zoals het verhogen van de pensioenleeftijd, het schrappen van overheidslagen (minder bureaucratie) en het schrappen van allerlei douceurtjes voor diverse beroepsgroepen. Deze hervormingen zouden zonder de druk van de eurocrisis vele jaren van overleg gekost hebben.

De eurocrisis heeft voor Nederland een bijkomend voordeel dat de Nederlandse Staat heel goedkoop kan lenen. In de eerste veiling van 2012 haalde het Agentschap voor ruim 3 miljard euro uit de markt voor drie jaar tegen slechts 0,85 procent!

Kortom, de eurocrisis is een zegen. Politici, bankiers en economen lijken langzaam maar zeker bij te leren, de noodzakelijke hervormingen in diverse landen zijn in gang gezet en het integratieproces van een Europese (monetaire, fiscale en politieke) unie is in een stroomversnelling gekomen. Hierdoor kunnen we op tijd klaar zijn om de economische strijd aan te gaan met snel opkomende economische grootmachten en om onze welvaart op peil te houden.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Een geluk bij een ongeluk”

  1. Avatar

    juich niet te vroeg…we zijn er nog lange niet!

    Hoewel analisten ergens van uit moeten gaan, zoals cijfers van het CPB, voel ik me vrij om daar sterke twijfels bij te hebben. Als het CPB een aandeel was, zou ik ze vnl willen shorten.

    Hoewel ik in principe voorstander ben van een Euro, ben ik tegen de manier waarop deze in de markt is gezet en vraag me af of het niet beter is eerst de boel af te breken om een nieuw en beter systeem op te zetten (Ordo ab chao?).

    Tja, het kost geld…dat kostte het ook toen we van gulden naar euro gingen en ook de baten van de euro werden ooit (CPB?) begroot op 35miljard…ik acht de kans groot dat de ellende ons uiteindelijk veel meer gaat kosten dan de eerdere baten.

    De eurocrisis bestaat eigenlijk uit meerdere delen; een politieke, monetaire en m.i. vnl een schuldencrisis. Er zijn volgens mij veel meer schulden dan dat er geld is. Het inlopen van die ongezonde verhouding gaat nog voor veel tumult zorgen…vele jaren van recessie/depressie, wellicht tot we zijn doorgeschoten naar de andere kant. (‘u gaat een huis kopen? U bent toch niet gek?’…of, ‘lenen levert u geld op!’…waarmee we wellicht weer zullen aankomen bij de Winstverdriedubbelaars en Legioleasevarianten)

    Om politiek orde op zaken te krijgen moet ook nog veel worden bewerkstelligd; macht corrumpeert…wie bepaald de geldhoeveelheid? Hoe stroomlijn je fiscale regels?…en nog uitdagender: hoe krijg je de bevolking achter één munt, één politiek, één leiding na alles wat er zich heeft afgespeeld?

    In de economie wordt steeds vaker het paard achter de wagen gespannen; vernietiging van produktie om schaarste te creeeren(hogere prijzen), invoerrechten die een -vrije- markt hinderen etc.etc.
    Bovendien hebben we een democratie waar de burger wordt gepasseerd waar het gaat om de belangrijkste beslissingen (keuze voor euro, Europese grondwet)…dat zorgt ervoor dat de burger nauwelijks vertrouwen kent…ze loopt slechts een beetje mee in de ontwikkelingen omdat ze toch geen keus heeft.

    Ook de beurs is geen vrije markt…ik ken mensen die honderden procenten verdienen aan ‘valse’ wetmatigheden op de beurs. De beurs is simpelweg de melkkoe van grote financials…en de melkkoe geeft geen melk meer maar slechts bloed, zweet en tranen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *