De Amerikaanse economie is uit de recessie. Dat stelt het toonaangevende instituut National Bureau of Economic Research (NBER) dat officieel het begin en eind van stagnaties afkondigt.
Het comité van economen stelt dat de grootste economie ter wereld in juni uit de recessie is gekomen. Volgens het NBER begon de neergang van de Amerikaanse economie in december 2007 en zette het herstel in juni 2009 in. Daarmee komt de duur op 18 maanden en is het de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het oude naoorlogse record was zestien maanden voor de recessies van 1973-1975 en 1981-1982.
De mededeling van NBER was in lijn met de verwachtingen van de meeste economen. Het instituut benadrukt evenwel dat de economische toestand verre van rooskleurig is. De werkloosheid blijft ongemeen hoog op 9,6% en de economie groeide slechts 1,6% in de tweede kwartaal van dit jaar.
Sommige economen vrezen een dubbele dip van de economie. Eerder had ik geschreven dat de leidende indicatoren van ECRI daarop wijzen.
Het comité (bestaande uit zeven topeconomen), opgericht in 1978, heeft elke start en einde van de recessie afgekondigd sinds 1854. Het NBER maakt geen voorspellingen of prognoses maar kijkt alleen naar de statistische gegevens.
Komt er volgens u een dubbele dip of hebben de weg omhoog ingeslagen. U kunt hieronder reageren.
Natuurlijk , de oficiele instanties schreeuwen het uit : Geen double dip recession!!!
Maar waren het juist deze instanties niet die in 2008 niks zagen aankomen???
En hier in Nederland was het in 2008 met prinsjesdag al zo mooi : Balkenende toen:
‘De Nederlandse economie staat er robuust voor en kan een stootje hebben’
2 maanden later moest ie zeggen : Nederland is in de ergste ressesie beland sinds de Tweede Wereld-Oorlog. Ja geloof ze maar !! Je komt van een koude kermis thuis!!
Het , “uIt de recessie zijn”, vind ik nogal een boude conclusie daar de tweede ronde qua quantitative easing alweer voor de deur staat in de VS. Nu kun je het ene gat wel met het andere vullen maar het probleem blijft bestaan. Met de huidige overheidsuitgaven blijft het geheel zich verslechteren.
Omdat menigeen dit aan ziet komen wordt er in goud geinvesteerd, dit gaat goed zolang men infysiek goud investeert, maar ook hier zit er alweer een flinke adder onder het gras, de goldbonds. Er wordt per jaar een 2364 ton per jaar aan goud gedolven deze worden in baren & munten omgezet. De vraag is echter een 5800 ton per jaar op dit moment, je kunt dus al aanvoelen dat de waarde op dit moment per ounce al zwaar overgewaardeerd is., deze ballon zal uiteindelijk ook wel knallen.
Ik investeer tegenwoordig in palladium i.p.v goud.