Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Komatsu in portefeuille

Komatsu produceert bulldozers en ander zwaar materieel, waarnaar een grote vraag bestaat vanuit opkomende economieën.

Arnold Schwarzenegger

Gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, bezocht deze week Japan. East Japan Railway Company is in de race voor het USD 40 miljard kostende hogesnelheidstraject, dat de steden Los Angeles en San Francisco moet verbinden.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg vorige week met 4,19%. De bredere Topix steeg met 2,20%.
  • De yen verzwakte 5,71%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 3,44% verzwakte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,21 naar 1,26 euro (4,13%).

Kan herkozen als partijvoorzitter DPJ

Vorige week dinsdag werd bekend dat premier Naoto Kan herkozen is als partijvoorzitter van de DPJ, na een spannende race met rivaal Ichiro Ozawa. Kan ontving 721 punten en Ozawa 491 punten (uit een totaal van 1.222). Verschillende groepen partijgenoten konden stemmen. Onder de Diet-leden (parlementsleden) zag het beeld er gelijkverdeeld uit met: Kan 412 punten (206 stemmen) en Ozawa 400 punten (200 stemmen). Kan staat voor de uitdaging een eenheid van de partij te smeden.

Interventie op valutamarkt  om sterke yen te verzwakken

De yen sterkte die dag aan naar een nieuw 15-jarige record. De volgende dag besloot het Ministerie van Financiën over te gaan tot interventie op de valutamarkt en grootschalig yens te verkopen voor dollars. De laatste interventie vond plaats in 2004. De interventie lijkt succes te hebben. Zo stond de USDJPY vlak voor de interventie op 82,88 en kabbelt nu tussen de 85 en 86. Het is echter de vraag of de overheid erin slaagt de yen structureel te verzwakken.

Valutahandelaren ruiken kansen en zullen proberen de yen goedkoop op te kopen. Er is een grote kans dat de yen door deze grote kopers uiteindelijk weer zal versterken.

Wij verwachten dat deze interventie, zoals het vaak met interventies afloopt, uiteindelijk niet resulteert in het gewenste blijvend effect. Te meer daar het een unilaterale interventie betreft, andere landen werken niet mee. Verder was het niet handig van overheidsfunctionaris Yoshito Sengoku om in een persconferentie toe te geven dat het Ministerie van Financiën het USDJPY niveau van 82 verdedigt.

Valutahandelaren zullen hier rekening mee gaan houden en proberen de koers onder dat niveau te drukken. Alhoewel het een ongesteriliseerde interventie betreft en het daardoor meer kans van slagen heeft dan een gesteriliseerde interventie, zijn er wel degelijk kosten aan deze interventie verbonden. Doordat de hoeveelheid yens in de economie toeneemt, zal de inflatie toenemen. Een klein beetje inflatie is voor de Japanse economie niet zo slecht gezien de hardnekkige deflatie. Maar obligatiehouders zullen gecompenseerd willen worden voor inflatie en de rente zal daardoor oplopen. Een oplopende rente is niet een weg die de Japanse beleidsmakers graag lang zullen willen bewandelen gezien de enorme staatschuld. Premier Kan heeft vrijdag enkele nieuwe ministers benoemd om Ozawa buitenspel te zetten. Minister van Financiën Yoshihiko Noda mag op zijn post blijven zitten.

Komatsu toegevoegd aan portefeuille

In de portefeuille is een nieuwe naam toegevoegd middels een call spread op Komatsu. Komatsu produceert bulldozers en ander zwaar materieel, waarnaar een grote vraag bestaat vanuit opkomende economieën. Landen zoals China en India voeren grote infrastructurele projecten uit waarbij dit materieel benodigd is. De aantrekkelijke waardering nodigde uit om in te stappen met een bedrag van EUR 500.000. Deze week zijn de Japanse beurzen op maandag en donderdag dicht. Maandag vanwege de Respect-voor- de-Ouderen-dag en donderdag vanwege de viering van de herfst.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *