Iedereen schreeuwt moord en brand. Bloedbad op de beurzen, diep in het rood etc. Het zou komen door een op hande zijn recessie in de Verenigde Staten. Maar wat is hiervan waar?
De emotie lijkt zich meester te maken van de ratio. Financiële media schrijven elkaar klakkeloos over. Het is groot nieuws op het journaal en in de actualiteitenrubrieken. Met andere woorden “het bloed vloeit door de straten”.
Het schuldenplafond, normaal een hamerstuk, werd door de conservatieve “Tea Party” inzet gemaakt van een politiek spel. De wet werd alleen goedgekeurd als er $2100 miljard aan bezuinigingen er tegenover stonden. Dat schoot de beleggers in het verkeerde keelgat waarna aandelen massaal werden gedumpt.
Want was er aan de hand? De Amerikaanse consumentenbestedingen waren zeer zwak en met een terugtrekkende overheid zou de economische groei nog verder in de knel komen en het ‘ R’ woord kwam weer tevoorschijn: een recessie in Amerika in 2012.
De vraag is dus wat kans is op een teruggang volgend jaar? Als we afgaan op het Fed-model van de centrale bank van New York is dat jawel slechts 0,8%!
De New York Federal Reserve heeft deze week de cijfers van zijn stuk over de kans op een recessie bijgewerkt. De centrale bank meet die aan de hand van de Amerikaanse staatsleningen (Treasuries). Het verschil in het rendement op de tienjarige staatslening (3,00% in juli) en de 3-maands schuldpapier (0,04%) wordt als maatstaf gebruikt voor de kans op een recessie in de komende twaalf maanden. Klik hier voor de details. Deze yieldcurve was dus 2,96% in juli.
Volgens het model is de kans op een recessie in de periode oktober 2007-april 2008 het grootst geweest met 35%-40%. Sindsdien is die kans elke maand afgenomen. Voor juli van dit jaar was er een kans van minder dan 1% (0,97%) en voor juli volgend jaar is die kans slechts 0,8%. Volgens het model is de kans dus op een dubbele dip in de zomer van volgend jaar dus zeer klein. Zie onderstaande figuur.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
De kapitaalmarkt is dus niet de mening toegedaan dat er een recessie in Amerika op komst is. Zekerheid biedt het natuurlijk niet. Het is een indicatie. Vandaag was er goed nieuws uit de overkant van de plas in de vorm van hoger dan verwachte banengroei.
De beurzen zijn zover gezakt dat het dividendrendement inmiddels meer dan 7% bedraagt. Dat biedt kansen voor lange termijn beleggers. In de woorden van Warren Buffett: “be greedy when others are fearfull”.
volgens mijn model is de kans op een recessie in de VS 100%…het is een kwestie van definieren, want wat mij betreft hobbelt de USA reeds achteruit als je groei versus valutawaarde/inflatie zet.
In ‘fantastische’ economische tijden hebben de VS schulden enorm zien oplopen en er niets aangedaan om schulden in te lopen/af te lossen. Het heeft er alle schijn van dat economische groei gekocht is met geleend geld!
In perccentages lijkt het allemaal mee te vallen (what’s in the name, iets boven 100% BNP), maar in absolute bedragen heeft de USA de hele wereld nodig om van te lenen. Als de USA echt zo goed liep, dan behoefde de huizenmarkt niet zulke klappen te krijgen…waren er niet zoveel werkelozen, waren een QE I,II etc. niet nodig.
De positie vd FED zegt genoeg over de betrouwbaarheid als het gaat om modellen…net als de ratingburo’s…ze waarderen nu af wat ze eerst opwaardeerden, zonder de risico’s mee te nemen als het fout zou lopen.
Het verhaal spitst zich iets teveel toe op dat kredietplafond, maar er is heel veel meer ad hand. De markt wordt doorgaans bepaald door handelaren en instellingen met verstand van zaken en diepere inzichten…ddie laten zich helemaal niet zo snel leiden door emoties.
Ivet
De FED kan zoveel geld bijdrukken en daarmee investeren dat ze daarmee niet alleen geld uit het niets kunnen creeeren, maar ook economische groei kunnen ‘bijdrukken’…in zoverre volg ik dat model nog wel…