In The Ghostwriter, de geweldige film van Roman Polanski, die ervoor zorgde dat dit stukje ver na middernacht klaar kwam, loopt het Verenigd Koninkrijk door toedoen van premier Adam Lang (lees: Tony Blair) politiek volledig in de pas met Amerika.
In economisch opzicht is er altijd al een opvallende correlatie. Het herstel in beide landen lijkt wat sneller te komen dan op het Europese vasteland, maar tegelijk kampen beide met grote tekorten in hun overheidsfinanciën. Het begrotingstekort in de V.S. zal circa 10% belopen, dit en volgend jaar, terwijl Engeland met een verwachte 13% dit jaar alle Europese tekortlanden, inclusief Spanje, achter zich laat. De schuld als percentage van het binnenlands product stijgt in hoog tempo boven de 100%. Terecht geeft de nieuwe Prime Minister David Cameron prioriteit aan tekortreductie.
Maar de financiële markten hebben in deze dagen vooral oog voor de problemen in de eurozone. Het stabilisatiepakket van € 750 miljard lijkt weinig indruk te hebben gemaakt en een van de gevolgen is een forse daling van de euro. De bezuinigingen die de markten nu van alle euro-landen afdwingen, versterken de negatieve korte termijneffecten alleen maar.
Maar de Duitse economie zou van de gebeurtenissen die nu plaats vinden wel eens het meest kunnen profiteren. Ga maar na:
- De Europese Centrale Bank gaat overheidsobligaties opkopen. Dit is pure geldschepping en het is maar de vraag of het de ECB lukt dit op een andere manier te neutraliseren;
- De Europese rente zal laag blijven ten behoeve van de zwakke broeders in Europa. En Duitsland dat al de laagste (bedrijfs)schulden in het Westen heeft, de meest ondergewaardeerde onroerend goedmarkt en zeer lage arbeidskosten per eenheid product profiteert volop;
- Door de zwakke euro zal de Duitse exportlocomotief pas echt goed op gang komen en de hele binnenlandse economie mee op sleeptouw nemen.
Grote Duitse exporteurs als Siemens, BMW en Volkswagen slaan zich onder hun lederhöse vol plezier op de knieën over de zwakke munt. De vraag is of en wanneer de aandelenmarkten dit ook gaan ontdekken en de DAX weer tot kampioenshoogte opstuwen.
Met het WK in Zuid Afrika voor de deur herinneren we ons weer dat Duitsland zo vaak vanuit een underdogpositie de eerste plaats wegkaapte. Ook met aanvoerder Ballack geblesseerd thuis en zonder Louis van Gaal aan het roer kan dat straks zo weer gebeuren.
Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer
Laat ik nu als eerste (hopelijk niet als enige) een reactie plaatsen op “DUITSLAND KAMPIOEN”. Dank voor de aanbeveling van de film “The Gostwriter”. Voorts dank voor het inzichtelijk artikel m.b.t. de problemen in de eurozone.
Ben voornemens het WK en de koers van de DAX nauwgezet te volgen! Hoe hamgt de vlag erbij bij Castanje Vermogensbeheer als zij beide tot ongekende/ kampioenshoogte stijgen?
Wacht met belangstelling een volgend artikel van uw hand af!
Met zakelijke groet,
M.A. Dekker-Kloosterman (alias buuf Matty)
men gaat eerst fors schulden aan en met behulp van een drukpers lost men dit weer af…zo wil elk huishouden wel haar hypotheek en leninkjes aflossen!
Met banken net zo: men zet riskante constructies op en laat de massa (via overheden) ervoor betalen….wat wil men eigenlijk dat mensen, bedrijven en overheden hieruit leren???
De massa leert ook dat het geen macht heeft…welke stem had het bij de invoering van de euro? en de Europese grondwet? GEEN! (die enkele stem die het mocht uitbrengen klonk nl. heel anders, maar onze ‘gekozen’ bestuurders besloten anders)
Een betaalbaardere munt zal exporteurs prima uitkomen…maar bij een munt die in elkaar klapt betwijfel ik of er echt lol aan te beleven valt…misschien wrijven directies in de handen als China met een dure Yuan ons betaalbare bedrijfsleven overneemt en diezelfde directies mooie bonussen in het vooruitzicht stelt.
Met een zwakke euro heb je als bedrijf ook steeds minder te besteden en laten we niet vergeten dat uiteindelijk een combinatie van zwakke euro met mondiale terugvallende economieen mogelijk weinig fundament geeft aan duurzame winstperspectieven.