Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De terugkeer van hedgefondsen

Afgelopen maandag was ik aanwezig op het ‘ hedge fonds’ seminar van fondsnieuws in het auditorium van Dauphine. Een belangrijk onderdeel dat ik miste tijdens de middag was de performance van de onderliggende strategieën in het hedge fonds universum. Als alternatieve belegging zal een hedge fondsstrategie uitermate geschikt zijn om een onderdeel uit te maken van de traditionele aandelen- en obligatie portefeuille. Deze conclusie is algemeen geaccepteerd. Het wordt steeds meer toegepast als diversificatie tool in standaard portefeuilles.

Allard Gunnink heeft een aantal introductie artikelen geschreven over hedge fondsen op deze De Kritische Belegger site.

In dit artikel wil ik de cumulatieve rendementen van een aantal hedge fondsstrategieën en de onderlinge correlatie inzichtelijk maken. Wat is de volatiliteit van de onderliggende strategieën en welke strategie steekt er met kop en schouder boven uit? En kunnen we een aantal conclusies trekken? De data van de onderliggende hedge fondsstrategieën is afkomstig van Credit Suisse Tremont.

In grafiek 1 zijn de verschillende hedge fondsstrategieën van Credit Suisse Tremont weergegeven vanaf januari 1994 tot en met april 2010. De enige strategie die een cumulatief negatief rendement behaalde over de periode is: “ Dedicated Short Bias’. Deze beleggingsstrategie heeft per saldo een short positie in de onderliggende waarden zoals aandelen en afgeleide financiele instrumenten.

Deze strategie kan men gebruiken als hedge tegen een puur ‘ long only’ strategie.  De twee beste hedge fondsstrategieën waren: ‘Event Driven Distressed’ en ‘Global Macro’. De ‘ Global Macro’ strategie belegt wereldwijd, long en short, in verschillende financiële instrumenten gedreven door de economische trends in de markt.  Bij een “ Event Driven Distressed’ fonds zal de fondsmanager zich richten op noodlijdende effecten om uiteindelijk te profiteren van het herstel van die onderliggende ondernemingen. Irreële koersafwijkingen kunnen eventueel ontstaan bij gebeurtenissen zoals herkapitalisatie bij ondernemingen. De fondsmanager kan zowel short als long posities in ‘ Distressed’ innemen.  Hoe was de performance van deze strategieën over de afgelopen 3 turbulente jaren?

Grafiek 1: De Credit Suisse Tremont Hedge fonds strategieën – januari 1994 – april 2010

Credit Suisse Tremont Hedge fonds strategieën – januari 1994 – april 2010
Credit Suisse Tremont Hedge fonds strategieën – januari 1994 – april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Bron: Credit Suisse Tremont Hedge fund index, Iniohos Investment Management

In de onderstaande grafiek 2, vergelijken we de cumulatieve rendementen van een aantal hedge fondsstrategieën. De best renderende sinds januari 2007 is de ‘ Global Macro’.

Het lijkt of de ‘ Global Macro’ strategie zich uitbetaalt ook in de afgelopen volatiele periode maar zeker op de lange termijn. De onderperformers zijn de ‘ Equity Market Neutral’ en Dedicated Short Bias’.

Aantal  Credit Suisse Tremont Hedge fonds strategieën – Jan 2007 – april 2010
Aantal Credit Suisse Tremont Hedge fonds strategieën – Jan 2007 – april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Bron: Credit Suisse Tremont Hedge fund index, Iniohos Investment Management

De meest volatiele strategieën, gebaseerd op de standaarddeviatie van maandelijkse rendementen, zijn de’ Dedicated Short’ en Emerging Markets” met repsctievelijk 3.81% en 3.15%.  De strategie ‘Event Driven Risk Arbitrage’  heeft slechts een standaard deviatie van 0.83%.. Het onderliggende risico van de verschillende hedge fondsstrategieën is sterk uiteenlopend en dit zal duidelijk kenbaar gemaakt moeten worden aan de potentiële investeerders.

Correlaties tussen de verschillende hedge fondsstrategieën
Correlaties tussen de verschillende hedge fondsstrategieën

Klik op figuur om te vergroten (opent in nieuw venster)

Bron: Credit Suisse Tremont Hedge fund index, Iniohos Investment Management

In de bovenstaande tabel zijn de correlaties tussen de verschillende hedge fondsstrategieën weergegeven. Net als binnen een aandelenportefeuille, zal de belegger op zoek gaan naar diversificatie. Dit kan ook binnen het hedge fonds universum. Met in achtneming van de data periode  waren de ‘ Long Short’ en de “ Dedicated Short’ strategieën het meest negatief gecorreleerd (-0.68).

Een aantal belangrijke conclusies die we kunnen trekken zijn:

–          Elke hedge fondsstrategie heeft zijn eigen karakteristieken (risico rendementsprofiel)

–          De beste performer binnen het hedge fonds universum is de ‘ Global Macro’ strategie

–          De belegger moet op de hoogte zijn van de onderliggende risico’s bij het beleggen in hedge fondsen

–          De keuze van een hedge fondsstrategie zal sterk afhankelijk zijn van de economische cyclus

–          Het toevoegen van een hedge fonds aan een traditionele beleggingsportefeuille zal diversificatie opleveren. De volgende keer hier meer over.

Sterkte met uw beleggingen.

Jean Paul van Straalen, CMT, FRM
Iniohos Investment Management

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *