Verdere daling AEX?

Sinds 12 april dit jaar ondergaat de beurs een terugval. Een correctie op de stijging sinds maart 2009. Een zwakte is niets bijzonders, net zoals de jaargetijden, het is een natuurlijk proces. Periodes van koersstijgingen worden afgewisseld door een correctie en vice versa.

Waar ik mij over verbaas zijn de commentaren. Als de koersen stijgen, is dit kennelijk normaal. Zitten we in een correctie, dan zijn weerzinwekkende speculanten vaak de oorzaak van alle ellende. Onzin, het is een natuurlijk een proces van opkomst en ondergang, van leven en dood en van bloei tot afsterven. Voor geïnteresseerden is het wellicht aardig om mijn eerste bijdrage op De Kritische Belegger er eens op na te lezen.

Mogen we meer herstel verwachten?

Een correctie is in mijn ogen sinds 12 april jl. in ontwikkeling en zou voor de AEX een daling moeten inhouden tot globaal 290. Een lagere stand is ook mogelijk. Sinds de bodem op 7 mei is er een herstel geweest tot 13 mei waarbij de daling voor 64% is gecorrigeerd. Dit kan voldoende zijn om een vervolgdaling in te zetten, echter de hersteltijd is beperkt geweest en daarom kan er nog een stijging volgen.

Wat duidelijk is:

  • De stijging sinds maart 2009 is compleet, dus we zitten nu in een correctie over deze stijging.
  • De kans is groot dat er zich na deze correctie nog een stijging gaat ontwikkelen, kopen op lagere koersen dus.
  • De eerste daling 358-307 is compleet, een daling van 51 punten in de AEX.
  • Een vervolgdaling kent vaak gelijke dalingen, dit zou nu overeenkomen met een daling tot 290. Een verhouding 1,618 * A zien we ook regelmatig. In dat geval komt er 257 uit de bus.

Onduidelijk is op dit moment of het herstel tot 340 een compleet herstel is geweest. Met andere woorden zitten we nu reeds in fase twee van de correctie, of komt er nog een stijging tot 340-345. Indien we vandaag of morgen een bodem plaatsen rond 320 punten en vervolgens krachtig weten te stijgen dan houd ik rekening met een beweging richting 340-345.

Indien er sprake is van slechts een moeizaam herstel waarbij de AEX niet boven 326 weet te stijgen dan is de kans aanwezig dat we reeds in de daling zitten.

AEX TA grafiek 1 18 mei 2010
AEX TA grafiek 1 18 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX TA grafiek 2 18 mei 2010
AEX TA grafiek 2 18 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De correctie is in volle gang. Op basis het koerspatroon van 17 en 18 mei bestaat de mogelijkheid van een felle stijging tot het gebied 340-345. Dit idee is valide indien de AEX boven 319-320 blijft. Indien er zich de komende dagen slechts een beperkt herstel ontwikkelt dan is de kans groot dat we op dit moment al in de dalinggolf. Het eerste doel is in dat geval een stand van 290 punten in de AEX.

Positie

Gezien de mogelijkheid van een felle stijging verkoop ik op dit moment de helft van de ingenomen short positie.

Gemiddelde prijs van de positie is 343.

Verkoop de helft op de huidige koers van 322. (zoals vermeld in mijn reactie)

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. U kunt ook vragen stellen aan medeforumleden en daarvan leren. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.