In de afgelopen negen jaar hebben centrale banken wereldwijd enorme stimuleringsmaatregelen getroffen. Nu zou je denken dat grondstofprijzen enorm gestegen zouden zijn maar dat is niet het geval. Ze zijn zelfs gezakt. In 2017 hebben de centrale banken van China, Japan, het Verenigd Koninkrijk en die van Zwitserland hun balans uitgebreid tot een bedrag van $18.000 miljard. In het jaar 2000 bedroeg dit $1.000 miljard. Sinds de financiële crisis in 2008 is de totale balans meer dan verviervoudigd. In de eerste vier maanden hebben de Europese Centrale Bank, Bank van Japan 1.000 miljard aan financiële activa gekocht, de grootste inkoop van centrale banken tot nu toe.
Ondanks deze aankopen blijft de inflatie gematigd en dalen de grondstofprijzen. De Thomson Reuters CRB Index is sinds 2008 gedaald met 60%. Het lijkt er op dat dat deze trend zich doorzet gezien de ontwikkeling van de ijzererts prijzen, een belangrijke economische graadmeter gezien de relatie met de bouwactiviteit. De prijzen zijn meer dan 30% gekelderd na een piek van $90 per ton in februari 2017.
Bron: deflation.com
Start met Automatisch Beleggen
Het valt niet mee om vandaag de dag centrale bankier te zijn. Sinds de crisis van 2008 waarschuwen de bankiers dat grote bedrijven een te grote schuldenlast op hun schouders hebben genomen.
Is er een krachtmeting gaande tussen centrale banken en de markt?
leinere centrale banken laten momenteel zien hoe een exit uit een accommoderend monetair beleid kan werken zonder een crash.
Het beleid van centrale banken heeft de aandelenmarkten overal ter wereld omhoog gestuwd. Dit gebeurt uiteraard tot grote vreugde van aandelenbeleggers.
Ja, het staat er niet best voor. En nu is dit slechts nog maar de aanloop naar….