Nu de pandemie enigszins tot staan is gebracht, begint menigeen weer vooruit te kijken. Hoe zal de post-coronawereld eruit zien?
Het zal in ieder geval een wereld zijn, waar overheden tot hun nek in de schulden zitten. Dat is logisch gelet op de inspanningen om de economie niet in de afgrond te storten.
Het zal ook een wereld zijn van hogere belastingen. Traditionele belastingontduikers als grote bedrijven en vermogende particulieren kunnen wel eens harder aangepakt worden. Die schuldenlast moet afbetaald.
Het is ook een wereld van minder globalisering. De pandemie heeft geleerd hoe kwetsbaar we zijn met die wereld omspannende supply chains.
Kosten voor bedrijven worden daarom hoger. Alles bijeen genomen zal er geen fel economisch herstel komen. De economie moddert een beetje voort zoals in de jaren na de vorige crisis.
Veel zal waarschijnlijk afhangen van de slagkracht van centrale banken. Die zullen hun balansen nog verder moeten opblazen om de rente laag te houden voor landen met torenhoge schulden en om de groei een beetje aan te jagen. De schuldenlast moet immers draagbaar blijven.
De rol van centrale banken zal dus eerder veel groter dan kleiner worden. Van een ‘normalisering’ zal geen sprake meer kunnen zijn.
Cor Wijtvliet
Start met Automatisch Beleggen
De verwachting is dat de coronacrisis ook een negatieve impact op de woningmarkt zal hebben.
Never waste a good crisis, zei Winston Churcill ooit. Hij bedoelde ermee dat bijzondere tijden de gelegenheid schiepen om bijzondere dingen tot stand te brengen.
De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken verlaagde dinsdag haar belangrijkste rente met 0,5 procentpunt. Het lost de economische problemen van het coronavirus niet op.
Is er een krachtmeting gaande tussen centrale banken en de markt?