Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers halen miljarden uit Turkije weg

Buitenlandse investeerders ontvluchten de Turkse obligatiemarkt in lokale valuta, wat de economische problemen van Turkije verergert, meldt de Wall Street Journal .

In zes maanden tijd hebben investeringsfondsen meer dan $ 7 miljard aan de Turkse markt voor obligaties in lokale valuta onttrokken, aldus gegevens van de Turkse centrale bank.

Volgens de publicatie is het aandeel niet-ingezetenen in Turkse staatsobligaties gedaald tot circa 5 procent. Obligaties zijn voor beleggers minder aantrekkelijk geworden doordat de centrale bank de rente dit jaar tot onder de inflatie heeft verlaagd, waardoor de reële rente negatief is geworden.

Volgens Viktor Szabo, investeringsdirecteur bij Aberdeen Standard Investments, wordt Turkije irrelevant voor vastrentende beleggers.

De Turkse economie begint net te herstellen van de recessie van 2018, toen de COVID-19 opkwam, wat een schok voor de economie veroorzaakte. De centrale bank van Turkije heeft miljarden dollars uitgegeven aan deviezenreserves en geleende deviezen van lokale banken om de lira te kopen om de daling van de valuta tegen te gaan. Ondanks deze inspanningen daalde de valuta in mei tot een dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, voordat deze licht herstelde.

Met de val van de lira dit jaar zijn de buitenlandse financieringskosten van Turkije gestegen, wat buitenlandse investeerders bang maakt. Niemand wil meer langlopende obligaties kopen in Turkije, vertelde Jan Dehn, hoofd onderzoek bij Ashmore Group aan WSJ.

Beleggers maken zich ook steeds meer zorgen over hoe leners hun schulden zullen afbetalen, aangezien Turkse banken in de eerste helft van het jaar in een recordtempo leningen aan huishoudens hebben verstrekt. De overheid garandeert schulden aan het midden- en kleinbedrijf om de kredietstroom op peil te houden.

De afhankelijkheid van Turkije van zijn reserves en geleende valuta’s heeft ertoe geleid dat beleggers speculeren dat Ankara op weg is naar een betalingsbalanscrisis, waardoor Turkije de mogelijkheid wordt ontnomen om de noodzakelijke invoer te betalen of betalingen te doen op buitenlandse schulden. In dit geval zal Turkije gedwongen worden de munt te laten verzwakken en de rentetarieven te verhogen, wat de economische groei vertraagt.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *