Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Intel is van zijn troon getuimeld

Decennialang stond de Amerikaanse chipproducent Intel bekend om zijn meesterschap om complexe procestechnologie schijnbaar moeiteloos onder de knie te krijgen. Dat maakte het bedrijf ook de onbetwiste koploper in de productie van halfgeleiders.

Dat is niet langer het geval. De voorsprong van 24 – 30 maanden die Intel traditioneel had bij de productie van de nieuwste generatie halfgeleiders is omgeslagen in een achterstand van 24-30 maanden. Intel is al langere tijd in de versukkeling geraakt.

Het Taiwanese TSMC is nu de leidende partij in de productie van halfgeleiders. Sterker nog, de onttroonde koning, Intel, heeft nu plannen om een deel van zijn chipproductie onder te brengen bij de troonopvolger. De nadruk komt voortaan te liggen op design.

Beleggers zijn vooralsnog niet onder de indruk van de nieuwe strategie van Intel. Het aandeel verloor na het bekend worden van het nieuws 16% van zijn waarde ofwel $ 41 miljard. TSMC won 10%! Ook andere chipproducenten profiteerden van de faut pas van Intel.

De vraag is ook wat de strategische koerswijziging voor gevolgen heeft voor ons eigen ASML. Intel is een grote klant van het bedrijf uit Veldhoven.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *