Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Kiezen tussen het juiste of het mooiste verhaal

Crises, zoals de huidige pandemie, zetten financiële markten op hun kop. Niemand weet waar de uitgang is. Toch lijken beleggers zich alweer herpakt te hebben.

Ze kijken naar het beleid van centrale banken, royaal gesteund door overheden, en komen tot de conclusie dat dat beleid tijdens de crisis van 2008 goed uitpakte. Waarom zou zulks dit keer niet opnieuw het geval zijn?!

Dat optimisme lijkt toch wat voorbarig. De economie heeft de afgelopen maanden zware schokken te verwerken gehad en niemand kan met zekerheid zeggen of het daarbij zal blijven. Komen er nieuwe lockdowns?

Het beleid van centrale banken heeft weliswaar voor de nodige opluchting gezorgd. Daarmee is niet gezegd, dat er straks geen hoge rekening komt in de vorm van bijvoorbeeld een periode van stagflatie of misschien wel een depressie a la de jaren dertig. There is no such thing as a free lunch.

Voor beleggers blijft het onder de huidige omstandigheden een moeilijk verhaal. Het is ondoenlijk het beleid van centrale banken te negeren. Het is even ondoenlijk om te acteren of er geen vuiltje aan de lucht is. Keuzes maken is des te moeilijker, omdat er al lang geen band meer is tussen financiële markten en reële economie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Kiezen tussen het juiste of het mooiste verhaal”

 1. Avatar

  Er is een verschil tussen degeen die aan de zijlijn staan en degeen die daadwerkelijk de financiële markten analyseren en betreden, en volgens mij sta jij aan de zijlijn..Markten kennen, en hebben, zo hun verloop, daar kijk je tegenaan, niet tegen een/de pandemie.Het vraagt even een omschakeling in de psyche, maar dan heb je wel wat!

  1. Cor Wijtvliet
   Cor Wijtvliet

   Ik sta al 25 jaar aan de zijlijn, maar ik ontleen daar geen pretenties aan. Ik observeer en vorm mijn ideeën. Dat is alles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *