Banendag en de rally in Amerikaanse obligaties

De S&P500 sprong bijna 2% omhoog tot boven zijn 200-DMA, en de Nasdaq 100 won 1,74% en testte zijn 50-DMA aan de bovenkant, terwijl de rally in de Amerikaanse staatsobligaties zich nog een dag voortzette.

Teleurstelling bij Apple

Apple zal waarschijnlijk de rally in de belangrijkste Amerikaanse indices vertragen. De aandelen van Apple daalden tot wel 4% in de nabeurshandel na de aankondiging dat de trage Chinese vraag naar iPhones de omzet had geschaad. Ook de verkoop van Mac-computers bleef achter bij een miljard USD. De omzet van Apple daalde voor het vierde achtereenvolgende kwartaal, de langste dergelijke daling in 22 jaar. Als gevolg hiervan zou de aandelenkoers van Apple kunnen dalen tot $170 per aandeel. Het kritische 38,2% Fibonacci retracement niveau zou Apple in staat stellen om in de middellange termijn in een bearish consolidatiezone te belanden, als dit niveau wordt doorbroken.

Dalende Rendementen zijn Geen Goed Teken voor de Fed

De rally in Amerikaanse obligaties steeg deze week doordat het Amerikaanse ministerie van Financiën aankondigde dat het iets minder zou lenen dan eerder werd gedacht, met name voor leningen met looptijden van 3, 10 en 30 jaar. De Federal Reserve (Fed) gaf aan dat de renteverhogingen mogelijk ten einde komen doordat de recente stijging van de langetermijnrente in de VS hen heeft geholpen de financiële omstandigheden aan te scherpen zonder de noodzaak van een nieuwe renteverhoging.

Maar als de opbrengsten op deze snelheid dalen, zullen de verwachtingen van de Fed heel snel hawkish worden. Afhankelijk van hoe ver de markt gaat, zou de Fed mogelijk verplicht kunnen zijn om de rentetarieven weer te verhogen in december of januari om de financiële omstandigheden strak genoeg te houden.

Banendag!

De groei in de Verenigde Staten is sterk en de arbeidsmarkt blijft gezond. De Fed is van mening dat solide arbeidsparticipatie en immigratie de veerkracht van de arbeidsmarkt verklaren. Volgens analistenschattingen op Bloomberg wordt verwacht dat de Amerikaanse economie 180.000 nieuwe banen buiten de landbouwsector heeft toegevoegd, met een werkloosheidscijfer dat stabiel wordt gezien op ongeveer 3,8%. De loongroei kan echter zijn vertraagd van 4,2% naar 4% op jaarbasis. Elke kracht in het toevoegen van banen of gegevens over loongroei kan de handel in obligaties weer met beide benen op de grond brengen en herinneren dat als de Amerikaanse arbeidsmarkt – en de economie – zo sterk blijft, de Fed mogelijk weer hawkish kan worden. Maar sterke banengegevens in een context van toenemend aanbod zijn niet noodzakelijk inflatoir.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.