Een toenemende wereldbevolking met een groeiende groep welvarende mensen in ontwikkelingslanden verhoogt de druk op luxe voedselwaren. Hierbij neemt de kritiek op klimaatvervuiling toe en worden de gevaren van klimaatverandering met het jaar duidelijker. De extreem vervuilende veeteelt industrie heeft het hierdoor in binnen- en buitenland hard te verduren.
Cellulaire landbouw
Cellulaire landbouw begint zoals de naam al doet vermoeden, met een klein stukje weefsel. Zo’n stukje weefsel wordt ook wel een biopt genoemd en het is dé revolutie in de landbouwindustrie. Het biopt bevat stamcellen die zich vervolgens kunnen vermenigvuldigen en binnen een- a twee maanden kan de consument al een stukje vlees op zijn bord hebben. Het hele proces ligt natuurlijk wel een stuk ingewikkelder, maar de technologische ontwikkelen binnen de industrie zijn spectaculair. In de komende jaren zal cellulaire landbouw de traditionele landbouw niet van de troon stoten. Als kritische belegger mag je deze toekomstige goudmijn echter niet links laten liggen nu het nog in zijn (relatief) infantiele status zit.
Eerder dit jaar schreef ik al over het Duitse InFarm wat door middel van een SPAC de beurs op ging wat door middel van verticale landbouw een oplossing voor de bovenstaande problemen biedt. Dit bedrijf is echter nog niet beursgenoteerd.
Agronomics Ltd.
Het in Londen genoteerde Agronomics Ltd. is sinds april 2019 actief, slechts anderhalf jaar later begon het aan een flinke opmars. Het begon met een waardering van 4.5 GBX en wist tijdens de lente van 2021 kort zelfs ruim 35 GBX aan te tikken. Een straffe correctie zag een paar maanden later weer een piek van boven de 30 GBX waarna het aandeel tot op de dag van vandaag schommelt rond de 20 GBX. Geen slecht rendement over een periode van 3 jaar en 2 maanden.
Zie een gedetailleerd overzicht hier.
Agronomics Ltd. heeft de potentie een groeiaandeel te zijn. Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een correctie naar beneden in de nabije toekomst is niet uitgesloten. De onderneming staat echter volledig in lijn met de modernisering en verduurzaming van de landbouw industrie. Zodoende is bedrijfstechnisch gezien is het toekomstperspectief rooskleurig.
Duurzaam beleggen
Meer weten over duurzaam beleggen? Vraag dan het duurzaam beleggen rapport van De Kritische Belegger aan! Gratis te ontvangen achter de volgende link.
Start met Automatisch Beleggen
Iedereen richt zich steeds meer op duurzaamheid. Voor het eerst is de drijvende kracht hier echter niet primair het streven naar rendement.
Soms word je er mismoedig van. Een onderzoek van de MSCI Net-Zero Tracker naar het gedrag van 9.000 beursgenoteerde bedrijven op het gebied van 'global warming' levert weinig bemoedigende resultaten.
‘Groen’ is big business geworden. Grote leveranciers van financiële informatie leveren nu ook data over uitstoot en andere ESG-criteria.
Duurzaam beleggen is een megatrend die niet meer zal verdwijnen. De vraag neemt al jaren enorm toe.