Kwaadschiks heeft de pandemie de gezondheid van onze planeet verbeterd. De luchtkwaliteit in metropolen als Jakarta en Beijing ging aanzienlijk vooruit. Maar ook dichterbij huis in bijvoorbeeld Milaan was een verbetering te zien. Een klein stuk naar het oosten zagen we dolfijnen door de kanalen van Venetië zwemmen. Minder over toerisme zorgde voor een groei in de globale schildpad populatie, Save the turtles! Door de reductie van distikstofoxide (lachgas) in de atmosfeer was er aanzienlijk minder zure regen. Dit heeft direct geleid tot een betere kwaliteit (drink) water. De luchtfoto van Venetië spreekt voor zich, logisch dat dolfijnen eindelijk pas terug wouden keren.
Aan de andere kant waren 2021 en 2022 aantrekkelijke jaren voor stropers. Het gebrek aan toerisme in natuurreservaten in voornamelijk Afrika gaf stropers vrij spel. De kap van de Amazone in Brazilië ging in versneld tempo, de stijging begon nagenoeg gelijk met de komt van Covid. Dit valt weliswaar gedeeltelijk te wijten aan het beleid van Jair Bolsonaro.
Het IPCC rapport
In het Intergovernmental Panel on Climate Change werd nogmaals hard uitgehaald naar de bepaalde industrieën. Dit heeft direct invloed gehad op de versnelde re-branding van veel bedrijven. Lees meer over het laatste IPCC rapport.
Klimaatneutrale multinationals
Veel bedrijven hebben de claim gemaakt om per 2030 klimaatneutraal te zijn, Starbucks, Heathrow Airport en Apple om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze doelstelling betekend dat hun transitie in 2022 in sneltrein vaart verder zal gaan. Deze belofte zal het tevens lastig maken voor andere multinationals om achter te blijven. Het aankomende jaar zal een serieuze test zijn voor deze bedrijven, een valse start zal het verdraaid lastig maken om hun doel te realiseren.
Big pharma
Een grote financiële winnaar van de pandemie is natuurlijk big pharma. Bedrijven als Pfizer, Moderna en Johnson&Johnson hebben flink kunnen verdienen aan de verkoop van hun vaccines. Afhankelijk van het aantal boosters dat nog uitgedeeld gaat worden zal deze omzet nog gestaagd aanblijven. Hiernaast heeft de slimme belegger ook niet verkeerd kunnen verdienen aan de aandelen van de eerder genoemde bedrijven.
Het heeft echter ook een pijnlijk probleem blootgelegd. Waar Westerse bedrijven vaccinaties hebben ingeslagen tot het punt dat de hele bevolking meerdere malen geprikt kon worden zijn veel ontwikkelingslanden achtergebleven. Er zijn tal van landen en regio’s waar minder dan 10% van de bevolking ingeënt is.
Wanneer dit uiteindelijk de regio’s zijn waar mutaties van het virus optreden zullen we ook hier de economische klap nogmaals voelen. Natuurlijk zijn veel van de gebieden waar de vaccinatiegraad laag is vaak ook gebieden die lastig te bereiken zijn. Het transport van producten die gekoeld moeten blijven is niet altijd even gemakkelijk.
Cryptovaluta voor een duurzaam vooruitzicht
De crypto wereld heeft het afgelopen jaar meermaals onder vuur gelegen. Onder andere was er veel kritiek op het energieverbruik wat nodig is om de blockchain draaiende te houden. Dit zit hem vooral in het minen van de munteenheden en in minder mate in de transacties. Is de toekomst van crypto duurzaam genoeg? Het komende jaar gaat cruciaal zijn, veel bedrijven achter de grotere cryptovaluta hebben reeds een belofte gemaakt om te verduurzamen. De realiteit moet het echter laten blijken.
De energietransitie
De gaswinning gaat achteruit en de efficiëntie van duurzame energievoorzieningen stijgt. Nucleaire energie is helaas nog steeds een controversieel onderwerp in Nederland. In andere landen lijkt nucleaire energie aan tractie te winnen, China bijvoorbeeld. Verder zien we steeds meer electrische auto’s rijden in ons land en wordt de pakketbezorging ook steeds duurzamer. De komst van drones voor pakketbezorging lijkt dichterbij dan ooit. Drones worden steeds betrouwbaarder, efficiënter en meer geaccepteerd in de maatschappij.
Financiële Outlook 2022
Wil je meer verwachtingen voor 2022? Vraag dan de Outlook van De Kritische Belegger aan. We behandelen hier onder andere de AEX, inflatie, stijgende gasprijs en meer. Alles wat jij als kritische belegger nodig hebt om verzekerd het nieuwe jaar in te gaan. De eerste aanvragen zullen gratis zijn, hierna verkopen we het rapport standaard voor €8,-. Wees er dus snel bij! Vraag het rapport hier aan.