Alle ogen op InFarm

Het Duitse InFarm, met hoofdkantoor in Amsterdam heeft onlangs een investering van $200 miljoen binnen gehaald. Dit brengt waarde van het bedrijf op ruim $1 miljard. Momenteel is InFarm alleen actief in West-Europe, Noord-Amerika en experimenteel in Japan. Met de nieuwe investering wil het bedrijf verder internationaal uitbreiden. Nog interessanter, hiernaast heeft InFarm het plan om door middel van een SPAC-fusie de beurs op te gaan.

Verticale landbouw

Bij verticale landbouw moet je kleine op elkaar gestapelde kassen voorstellen. Een hybride vorm van agricultuur en een technische onderneming. Sinds het begin van dit millennium heeft het idee van verticale landbouw tractie gekregen. Met de hedendaagse technologie is het echter vele malen efficiënter dan destijds, de verwachting is uiteraard dat deze stijgende lijn gestaagd doorgezet wordt.

Verticale landbouw

De voordelen van verticale landbouw

  • Het gehele jaar door valt een stabiele voedselvoorziening te garanderen. De kassen zijn namelijk niet afhankelijk van het klimaat, extreem weer of andere externe invloeden.
  • Aanzienlijk minder landbouwgrond is nodig voor dezelfde productie. Dit kan vooral binnen ons eigen land van groot belang zijn in de nabije toekomst.
  • Milieuvriendelijkheid, ten opzichte van traditionele landbouw is aanzienlijk minder stroom en water nodig. Hiernaast kunnen in veel gevallen de transportkosten en afstand ingekort worden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan gelimiteerd- en in veel gevallen geëlimineerd worden. Tevens zal het de bodemdiversiteit ten goede doen, minder landbouwgrond is immers nodig.

Verdere internationalisatie

Zoals gezegd, InFarm is al actief in Noord-Amerika en in minimale mate in Japan. Met de huidige investering gelooft InFarm dat het verder haar stempel kan drukken op de Noord-Amerikaanse markt en op het eigen continent verder kan kijken dan alleen West-Europa. Ook staan Zuid-Oost Aziatische markten en het Midden Oosten op de radar van Europa’s grootste verticale landbouwonderneming. Deze plannen lijken echter nog wat verder weg.

SPAC-fusie

InFarm wil de beurs opgaan via een SPAC-fusie met Kernelspac. De plannen liggen al een paar maanden op de tafel, na de recente investering ziet de toekomst er rooskleurig uit. Beide partijen willen echter niet veel informatie vrijgeven over de gesprekken. Hierbij is het sentiment rondom SPACs over het algemeen nog steeds enigszins twijfelachtig. De gemiddelde SPAC presteert namelijk niet boven gemiddeld. Neem hierbij wel in acht dat SPACs nog niet heel veel ervaring hebben op de Europese markt, voorbeelden komen vooral uit de VS.

Lees ook: het sentiment rondom SPACs

Een koopje?

Een gegarandeerd koopje zal het InFarm aandeel niet worden wanneer het de beurs opgaat. Een bedrijf met een hoog potentieel en pionier status is het zeker wel. De idealen en doelen van InFarm sluiten goed aan bij de politieke winden die in veel regio’s beginnen te waaien. Bovenal zal een landbouw transformatie essentieel zijn om klimaatdoelstellingen te halen wereldwijd.

De verwachting is dat InFarm in 2022 de beurs op zal gaan. Het nieuws van de komende maanden zal meer inzicht geven. Te zijner tijd zullen we hier natuurlijk over schrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.