Bitcoin is een van de meest populaire cryptovaluta’s. De hoge concentratie van middelen in de handen van enkelen leidt echter tot problemen. In een studie van het Rijksbureau voor Economisch Onderzoek is de eigendomsstructuur onder de loep genomen.
• 1.000 mensen of bedrijven hebben drie miljoen Bitcoins
• In totaal 40 miljoen Bitcoin-adressen
• Concentratie van macht in het Bitcoin-netwerk verhoogt het risico op manipulatie
Bitcoin is erg populair
De Bitcoin is een digitale valuta en gedecentraliseerd, gebaseerd op de blockchain-technologie. Gewogen naar marktkapitalisatie is de cybermunt nummer één onder de crypto’s. De trend heeft echter ook nadelen. Er is een sterke ongelijke verdeling van middelen in het Bitcoin-netwerk. De meeste Bitcoin zijn in handen van enkele grote investeerders, ook wel bekend als walvissen. Deze hebben een aanzienlijk grotere invloed op de koersen dan bijvoorbeeld kleinere beleggers.
Studie onderzoekt eigendomsstructuur
In een in oktober 2021 gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek (NBER) is nader ingegaan op de transacties en de eigendomsstructuur in het Bitcoin-netwerk. Uit het onderzoek blijkt dat met name ruilhandel een belangrijke rol speelt. 75 procent van het Bitcoin-volume werd gegenereerd via dergelijke transacties. Illegale transacties daarentegen maakten minder dan drie procent uit.
De onderzoekers konden de Bitcoin-adressen toewijzen aan zowel individuele particulieren als handelsplatformen voor cryptocurrencies. Bitcoin-aandelen zijn echter zeer ongelijk verdeeld. Eind 2020 bezaten verschillende beurzen meer dan 5,5 miljoen Bitcoin, wat op dat moment ongeveer een derde van het totaal was. Tegelijkertijd hadden alle individuele beleggers samen 8, 5 miljoen Bitcoin en dus meer dan de helft van de totale hoeveelheid Bitcoin op dat moment. 1.000 mensen of bedrijven bezaten in totaal drie miljoen Bitcoin met een volume van 175 miljard US dollar. 10.000 investeerders hebben momenteel ongeveer een derde van alle Bitcoin-holdings. Dat komt neer op ongeveer zes miljoen eenheden met een waarde van meer dan $ 350 miljard.
Meest waardevolle depot bevat 288.000 Bitcoin
Naast de NBER-studie heeft de Bitcoin Rich List ook veel relevante statistische informatie bij de hand. Het is een ranglijst die door verschillende websites wordt gemaakt en de meest waardevolle Bitcoin-adressen toont. Volgens de laatste informatie van de Bitcoin Rich List hebben drie adressen elk meer dan 100.000 Bitcoins. 83 adressen daarentegen bevatten meer dan 10.000 bitcoins. Het totale aantal Bitcoin-adressen ligt rond de 40 miljoen. 50 procent van de adressen heeft 0,02 procent van de totale Bitcoin-voorraad. Het meest waardevolle Bitcoin-adres is het cold wallet-depot van de Binance crypto-uitwisseling, die 288.000 Bitcoin bevat met een waarde van ongeveer 19 miljard dollar.
Systeemrisico’s
Volgens de NBER-onderzoekers is de hoge centralisatie van middelen een groot probleem, vooral in de mijnbouwsector. Volgens de studie zouden slechts 50 investeerders de helft van de mijnbouwcapaciteiten beheersen. De top tien procent van de mijnbouwbedrijven heeft 90 procent van de capaciteit in handen. De onderzoekers spreken van zogenaamde systeemrisico’s in verband met machtsconcentratie. Grote mijnbouwbedrijven zouden hun krachten kunnen bundelen en het netwerk kunnen beheersen, wat niet alleen het risico op manipulatie zou vergroten, maar ook de onevenredige winstverdeling. De machtsconcentratie bevordert systeemrisico’s. Het gevaar van een machtsconcentratie is vooral hevig wanneer de Bitcoin-prijs sterk daalt.
Start met Automatisch Beleggen
De digitale munt bitcoin is een blijvertje en staat nog maar in het begin van een verdere beweging omhoog. Daarbij kan de cryptovaluta zelfs de 100.000 dollar aantikken.
Er is een grote correctie voor Bitcoin op komst als onderdeel van de ontwikkeling van de digitale valuta.
De cryptovaluta's - vooral de belangrijkste valuta Bitcoin - begonnen het nieuwe jaar met sterke koersstijgingen.
De dollar is al 100 jaar de internationale reservemunt bij uitstek. Hoelang kan dat nog doorgaan ?