Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Federaal toezicht op stablecoins

Amerikaanse toezichthouders willen snel en hard ingrijpen op de stablecoin markt. Stablecoins zijn een variant cryptovaluta met minder volatiliteit. Doorgaans zijn stablecoins gelinkt aan forexvaluta of handelswaar waardoor de waarde van de digitale munt nagenoeg net zo volatiel is als waaraan het gelinkt is. Het gevaar van stablecoins zit hem vooral in het gemak waarmee witgewassen kan worden en criminele organisaties financieel ondersteund kunnen worden, aldus het ministerie van financiën van de VS.

Tether

Tether is de eerste- en tevens grootste stablecoin, hierdoor zal Tether ook vooral in de hoek zitten waar de klappen vallen. Een Tether crash kan direct leiden tot een cryptocrisis doordat veel van de cryptohandel loopt via stablecoins. Een lagere waardering van Tether kan de cryptohandel voor een groot gedeelte tot een halt brengen. Door de omvang en invloed van cryptovaluta op de wereldwijde economie kan dit op zijn beurt directe gevolgen hebben voor veel nationale economieën. Neem bijvoorbeeld El Salvador, een klein Midden-Amerikaans land wat een paar maanden geleden Bitcoin een wettig betaalmiddel heeft gemaakt. Een cryptocrash kan serieuze gevolgen hebben voor de al wankele economie.

Toezicht

Toezichthouders willen verificatie van de onderkomens van stablecoins. Openbaarheid van de valuta’s, bedrijven en handelswaren waarop de waarde van stablecoins op gebaseerd zijn. In zekere zin vervullen stablecoins zodoende een beetje een rol die traditioneel door een bank vervuld werd. Niet in de vorm van het verstrekken van leningen, maar in het voorzien van een tijdelijke stabiliteit tussen investeringen in. Maar dan onder toezicht van (inter)nationale overheden. De totale waarde van stablecoins wordt geschat op 127 miljard. Geen misselijk bedrag, hierdoor is een bepaalde vorm van toezicht misschien wel wenselijk.

Zijn Amerikaanse watchdogs echter wel de aangewezen instellingen om toezicht te houden over digitale munten die een globale impact hebben? Een globale-, onafhankelijke- en gedecentraliseerde valuta zou niet onder invloed moeten komen van financiële instellingen met een duidelijke agenda. Stablecoins zijn juist ontworpen om volatiliteit te minimaliseren en met een louter groeiend kapitaal is het aanneemelijk dat deze stabiliteit zal vergroten. Aan de andere kant is het juist door de omvang van het kapitaal wenselijk dat enige vorm van toezicht plaatsvindt. De vraag is echter, door wie en op welke manier?

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *