De huidige rally in Bitcoin doet op het eerste gezicht denken aan de hype van 2017. Terwijl de cryptovaluta binnen een jaar met een ongelooflijke 2400 procent steeg van net geen 800 dollar naar bijna 20.000 dollar, is de stijging deze keer veel gematigder. . Met nog steeds een indrukwekkende 180 procent, van 7.000 dollar naar net geen 20.000 dollar in de afgelopen 365 dagen. Dus wat is het verschil tussen de rally van toen en vandaag? En is Bitcoin het nieuwe goud?
In 2017 was het voor beleggers onmogelijk om aan het fenomeen Bitcoin te ontsnappen. De pionier onder de cryptocurrencies trok de aandacht van iedereen met een bijna ongekende prijsstijging. Kort na het bereiken van het voorlopige hoogste punt ooit van iets minder dan $ 20.000, barstte de Bitcoin-zeepbel.
De prijs daalde in de daaropvolgende twaalf maanden tot een dieptepunt van $ 3.150. Met het barsten van de zeepbel barsten ook de dromen van duizenden kleine investeerders die onderhevig waren aan de hype.
Terwijl deze nog steeds tegen hoge prijzen kochten, hebben professionele beleggers hun winst allang verzilverd . De centrale banken en ministeries van Financiën over de hele wereld zagen de cryptocurrency als een bedreiging voor het wereldwijde valutasysteem en de versnelden de crash door te dreigen met verboden en regulering. Vandaag, bijna precies drie jaar later, staat Bitcoin opnieuw op iets minder dan $ 20.000. De situatie is echter anders.
Regulering en geld van de centrale bank
Terwijl het in 2017 leek alsof de autoriteiten cryptocurrencies verbieden door middel van regulering, lijken politici nu een meer pragmatische aanpak te volgen. In september riepen enkele EU-ministers van Financiën de EU-Commissie op om tegen 2024 bindende, strikte en duidelijke regels voor cryptocurrencies vast te stellen. Bovendien moeten de goedkeuringsvereisten voor investeringsvehikels die in crypto-activa investeren, tegen die tijd zijn bepaald. Tegelijkertijd hebben centrale banken het onderwerp aangepakt en sindsdien hun eigen cryptocurrencies ontwikkeld. China lijkt momenteel voorop te lopen, aangezien ze al het gebruik van digitaal geld van de centrale bank testen in vier steden. Dus cryptocurrencies en investeringen lijken steeds meer legitimiteit te krijgen bij politieke besluitvormers.
Institutionele beleggers
Terwijl institutionele beleggers in 2017 hun investeringen in crypto-activa moesten tegenhouden vanwege de bovengenoemde onzekerheden in de regelgeving, stromen er in de huidige fase miljoenen de markt in. Het vermogensbeheerbedrijf Guggenheim heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het van plan is tot 10 procent van de beheerde fondsen, d.w.z. tot 530 miljoen US dollar, te investeren in de Grayscale Bitcoin Trust via zijn interne “Macro Opportunities Fund”. Volgens eigen informatie bezit het nu 500.000 Bitcoins met een marktkapitalisatie van bijna 10 miljard US dollar. Andere fondsen zullen dit voorbeeld waarschijnlijk volgen en zo zorgen voor een duurzamere prijsontwikkeling.
Angst voor inflatie en goud
Om de staatssteunprogramma’s ter ondersteuning van de economie opgelegd als onderdeel van de coronacrisis te kunnen financieren, heeft de Amerikaanse centrale bank dit jaar haar eigen balans nagenoeg verdubbeld. Terwijl het balanstotaal in het najaar van 2019 net geen 3,8 biljoen dollar bedroeg, is het nu iets meer dan 7,2 biljoen dollar. Dit zorgt er in toenemende mate voor dat investeerders bang zijn voor inflatie, vooral omdat momenteel in de Amerikaanse Senaat wordt onderhandeld over het volgende hulppakket ter waarde van 2 biljoen dollar.
Terwijl goud traditioneel het meest profiteert in tijden van hoge inflatieverwachtingen, hebben we dalende prijzen van edelmetalen gezien sinds hun recordhoogte in augustus. Terwijl goud sindsdien met ongeveer 11 procent is gedaald, is Bitcoin met 60 procent gestegen. Zie ons artikel: Goud gedumpt, bitcoin gekocht.
Bitcoin lijkt dus zijn oorspronkelijke doel, de ontkoppeling van de centrale banken, waar te maken, en dus overtreft goud merkbaar zijn status als veilige haven. Als deze tendens in de toekomst wordt bevestigd, zouden we een veel hogere herpositionering van goud naar bitcoin moeten zien. Zeker omdat Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt als betaalmiddel en daarmee een duidelijk voordeel biedt ten opzichte van goud.
Rekening houdend met de genoemde factoren is de huidige rally in Bitcoin over het algemeen een veel stabielere situatie dan in 2017. De psychologisch belangrijke handelsmarkering van 20.000 US dollar vertegenwoordigt momenteel echter een sterke weerstand.
Als de weerstand wordt overschreden, zou er op korte termijn een sterke vervolgbeweging zijn. wordt verwacht. De kans op tegenvallers blijft echter groot. Mocht de weerstand niet opnieuw worden overtroffen, dan zou een terugval naar $ 16.300 en lager naar $ 14.000 aanstaande zijn.
Door: Christos Maloussis is Market Analyst – Premium Client Manager bij IG Bank SA
Beleggen met gemak
U wilt profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten, Dan is Automatisch Beleggen wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Sinds 2015 is een winst gemaakt van 400%. Vraag de gratis brochure aan: KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
Naar schatting 1,6 miljoen Nederlanders bezitten cryptovaluta. Behoor jij nog niet tot deze categorie, maar overweeg je wel om tot aanschaf over te gaan?
JP Morgan , een van de grootste investeringsbanken ter wereld, ziet nog steeds veel prijspotentieel in Bitcoin .
Bitcoin staat op het hoogste niveau sinds begin 2018. De reden is de hoop op een grotere toepassing.
De ontwikkeling van digitaal centralebankgeld, ofwel Central Bank Digital Currency (CBDC's) raakt in een stroomversnelling.