Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goedkoop en groei

Sinds ongeveer 2007 hebben we voortdurend betere prestaties van snelgroeiende groeiaandelen gekend tegenover laaggewaardeerde value-aandelen. Deze divergerende ontwikkeling is de afgelopen drie jaar versneld – in 2020 zelfs zeer sterk. Hoe waarschijnlijk is een rotatie van het groei- naar het value-segment in 2021? En hoe duurzaam zou deze rotatie op de lange termijn zijn?

Wie ervan uitgaat dat we in de komende jaren een duurzame omkering van de hierboven genoemde trend zullen meemaken, moet op dit moment teleurgesteld zijn. Value-aandelen hebben per definitie een lage waardering. De kapitaalmarkt is voor het merendeel efficiënt, dus value-aandelen zijn niet zonder reden goedkoop.

Er zijn drie belangrijke redenen voor de lage waardering van bedrijven uit het value-kamp. Enerzijds is er het gebrek aan structurele groei. Anderzijds worden ze geconfronteerd met nieuwe, disruptieve concurrenten die agressief marktaandeel winnen en voortdurend van vers kapitaal worden voorzien. Tot slot zet de lage rente ook de waardering van de value-aandelen onder druk.

Wij verwachten dat geen van de drie genoemde factoren binnen afzienbare tijd zal leiden tot een duurzame verandering ten gunste van de value-aandelen. Daarom kunnen de vooruitzichten op middellange tot lange termijn van veel value-aandelen in absolute termen als tamelijk bescheiden worden beschouwd. Op langere termijn blijft de fundamentele groei van bedrijven een beslissende en noodzakelijke (!) factor voor een aanhoudend positieve prestatie van het aandeel.

Onkritische extrapolaties
Als we daarentegen voor het komende jaar de nadruk leggen op het kortetermijnperspectief, dan gaan we op dit moment uit van een uiterst uitgeputte situatie voor de relatieve ontwikkeling van beide stijlen van aandelen. Met name de tijdelijke effecten van de huidige pandemie lijken te ver en te onkritisch geëxtrapoleerd te zijn naar de toekomstige post-Covid-wereld.

De positieve vaccinberichten van de laatste weken hebben de beleggers laten inzien dat zelfs de outperformance van groeiaandelen ten opzichte van value-aandelen geen eenrichtingsverkeer is. Tegen uiterlijk voorjaar 2021 zal een normalisering van ons sociale en gemeenschapsleven – dankzij de medische vooruitgang en de naderende zomer – meer voelbaar, tastbaar en blijvend worden.

De tot nu toe zeer eenzijdige positionering van veel beleggers zou getest kunnen worden door een cyclische opleving, lage vergelijkende cijfers voor 2020 en een toenemende onzekerheid over de voortzetting van het uiterst accommoderende monetaire beleid.

Gelukkig bestaat de aandelenmarkt niet alleen uit zwart-wit – value en groei – maar biedt ze een verscheidenheid aan relevante schakeringen en beïnvloedende factoren. Met dit in het achterhoofd hebben we de focus van de aandelenportefeuille van het fonds Ethna-DYNAMISCH sinds het dieptepunt van maart verschoven van defensieve aandelen naar meer cyclische aandelen. We hebben ook winst genomen op kortetermijnwinnaars van de crisis en hebben meer belegd in bedrijven die een overtuigende langetermijngroei blijven vertonen, ook al ondervinden ze de gevolgen van de lockdowns op korte termijn. Wij beschouwen dit momenteel als een overtuigende combinatie van aantrekkelijke waarderingen en fundamentele groei.

Door Christian Schmitt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea

Beleggen met gemak

U wilt profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten, Dan is Automatisch Beleggen wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Sinds 2015 is een winst gemaakt van 400%. Vraag de gratis brochure aan: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *