Opkomende markten: enorm potentieel

Beleggen in opkomende markten is niet voor bange beleggers. Deze markten zijn vaak volatiel, onvoorspelbaar en gevoelig voor politieke en economische schokken. Maar ze bieden ook een enorme kans om te profiteren van de groei, de innovatie en de diversificatie die deze markten te bieden hebben. In dit artikel legt Mainfirst, een toonaangevende Duits-Franse particuliere bank, uit waarom beleggingen in opkomende markten historisch laag gewaardeerd zijn en hoe u kunt profiteren van de nieuwe waarde- en grondstoffencyclus die in 2020 is begonnen. U leest ook welke landen, sectoren en thema’s de beste vooruitzichten hebben voor het vierde kwartaal van 2023 en daarna.

Waarom opkomende markten nu aantrekkelijk zijn

Wij zijn ervan overtuigd dat wij ons sinds 2020 in een nieuwe cyclus voor waardebeleggingen bevinden, waartoe beleggingen in opkomende markten behoren. Deze beleggingen zijn historisch laag gewaardeerd en bieden een spannende kans: aandelen staan met historisch lage waarderingen en hebben enorm potentieel. Ook voor vastrentende beleggingen zijn de vooruitzichten zeer goed.

De afgelopen twaalf jaar zijn moeilijk geweest voor beleggingen in opkomende markten. Veel beleggers hebben zich teruggetrokken, omdat de volatiliteit van de beleggingen te hoog was. Bovendien was het rendement onder de streep eerder mager, vooral in vergelijking met technologiebeleggingen. Grondstoffen hebben in deze periode sterk gecorrigeerd.

Hoe u kunt profiteren van Brazilië

Braziliaanse aandelen staan met historisch lage waarderingen en hebben enorm potentieel. Het land heeft al in vorige cycli uitgeblonken en biedt momenteel het hoogste reële rendement. Niet alleen de aandelenkoersen hebben zich telkens vermenigvuldigd, ook de munt real heeft zich sterk gewaardeerd, bijvoorbeeld met 100 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar van 2001 tot 2011.

De risicopremies van de obligaties zijn sterk verkleind en de ratingbureaus hebben Brazilië van BB naar BBB- opgewaardeerd. De nieuwe beleggingscyclus biedt nu een vergelijkbare uitgangspositie als in 2001. In 2021 heeft Brazilië de rente snel verhoogd van 3,5 procent naar 13,75 procent. De inflatie is snel afgenomen, in juli 2023 lag deze op 3,1 procent. Het land produceert onder meer metalen, edelmetalen, suiker, koffie, sinaasappelsap, fruit, sojabonen, graan en olie.

De economische groei in het tweede kwartaal van 2023 bedroeg 1,9 procent. Begin augustus heeft de centrale bank de rente voor het eerst met 0,5 procent verlaagd. De renteverlagingen zouden de groei verder moeten stimuleren.

Andere interessante landen, sectoren en thema’s

In andere grondstofproducerende markten lonken vergelijkbaar goede waarderingen en vooruitzichten. Gecorrigeerd voor koopkracht ligt het aandeel van de opkomende markten in de wereldwijde toegevoegde waarde al boven de 50 procent. Wij zien het niet alleen als een spannende kans, maar eerder als een must om meer te investeren in beleggingen in opkomende markten, aangezien veel beleggers onderbelegd zijn. Aangezien het gewicht in opkomende markten telkens slechts geleidelijk wordt verhoogd, is een lange accumulatiefase te verwachten.

Een versneller voor de accumulatie van beleggingen in opkomende markten zou een verzwakkende Amerikaanse dollar kunnen zijn, omdat de traditionele dollarbeleggers aantrekkelijk gewaardeerde beleggingen buiten de dollarruimte zullen zoeken. Een einde aan de renteverhogingen in de VS zou de trigger kunnen zijn voor een zwakkere Amerikaanse munt.

Een blik op vorige beleggingscycli verduidelijkt het potentieel: Rond 1970 domineerden de “Nifty Fifties” – de beste blue chips – met een constant hoge groei; van de jaren negentig tot 2001 dreef de fantasie van de beleggers de technologiewaarden naar astronomische hoogten. In beide perioden werden de groeiwaarden afgelost door een rally in waardebeleggingen, dus grondstoffen en edelmetalen.

Waardebeleggingen presteerden beter dan de groeiwaarden gedurende een periode van zeven tot tien jaar. Wij verwachten dat dit ook deze keer weer het geval zal zijn.

Conclusie

Beleggen in opkomende markten is niet zonder risico’s, maar biedt ook enorme kansen. Mainfirst, een toonaangevende Duits-Franse particuliere bank, legt uit hoe u kunt profiteren van de historisch lage waarderingen en de nieuwe waarde- en grondstoffencyclus die in 2020 is begonnen. Zij geven ook tips over welke landen, sectoren en thema’s de beste vooruitzichten hebben voor het vierde kwartaal van 2023 en daarna.

Over de auteur:

Cornel Bruhin is portefeuillebeheerder in het team Emerging Markets / Corporate Debt bij Mainfirst Asset Management.

Hoe u kunt beleggen in opkomende markten

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in opkomende markten, afhankelijk van uw risicobereidheid, beleggingsdoelstellingen en voorkeuren. Sommige mogelijke opties zijn:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.