De Indiase financiële achtbaan

De balans van het financiële eerste halfjaar in 2009 kan worden opgemaakt. De wereldwijde financiële markten hebben veerkracht getoond. Na het dieptepunt in maart hebben de beurzen een verrassend sterk herstel laten zien.

Vooral de beurzen van China en India hebben het voortouw genomen in het herstel in de opkomende economieën. De financiële achtbaan in India is in januari van start gegaan en is tot op heden nog niet voorbij. De richting van de achtbaan is onvoorspelbaar. De eerstvolgende test is in aantocht.

Knock-out?

Na het fantastische beursjaar 2007, volgde de kater in 2008. ‘Uithuilen en opnieuw beginnen’ was het motto. Zo ook voor India. De economische en industriële groei kregen een flinke tik mee van de wereldwijde economische malaise.

Na een negatief rendement van meer dan 50% in 2008, leken de Indiase beurzen murw geslagen en rijp voor de finale klap. Begin maart kwam de klap, die de beurzen bijna knock-out deed gaan, maar dat gebeurde niet. Integendeel, een opmerkelijk herstel deed zich voor. Vanaf het dieptepunt van 2573,15 punten herstelde de Nifty Index met 42,7% tot 3671,65 punten halverwege mei.

De lucht klaarde op, maar in de verte pakten zich wederom donkere wolken samen, die het financiële klimaat opnieuw in somberheid zouden kunnen dompelen. De uitslag van de parlementsverkiezingen voor de vijftiende Lok Sabha (Huis van het volk; het Indiase Lagerhuis) was namelijk in aantocht.

De kiezer heeft gesproken.

Indiase verkiezingen
Indiase verkiezingen

Het politieke landschap in India na de historische overwinning van de parlementsverkiezingen door de UPA in mei 2009. De UPA is weergegeven in het groen en de NDA in het geel (foto: Wikipedia).

Voorafgaand aan de definitieve uitslag waren opiniepeilingen ervan overtuigd dat de verkiezingen een nek-aan-nekrace zouden worden tussen de United Progressive Alliance (UPA) van premier Manmohan Singh en de National Democratic Alliance (NDA) waar de grootste oppositiepartij (BJP) van India deel van uit maakt. Buiten deze twee grote allianties zou de Third Front-alliantie van de Communisten een beslissende stem kunnen hebben.

Niet alleen de weersvoorspellers, maar ook de financieel analisten zitten er wel eens naast. De donkere wolken dreven weg en de UPA behaalde een historische overwinning, waardoor de NDA en de Communisten terug werden verwezen naar de oppositie. De UPA wist net geen absolute meerderheid te behalen van 272 parlementszetels (de partij kwam slechts 10 zetels tekort), maar de overwinning smaakte er niet minder om. Belangrijk was dat een coalitie tussen de UPA en de Communisten was afgewend. Wetswijzigingen en –voorstellen en (sector)hervormingen kunnen hierdoor gemakkelijker door het parlement geloodst worden.

Euforie

De beurzen reageerden de eerstvolgende handelsdag euforisch op de verkiezingsuitslag. Binnen een paar minuten schoten de koersen omhoog. De hosannastemming zorgde ervoor dat de zogenaamde limit up-regel in werking trad, waardoor de markt dichtsloeg. Na een handelsonderbreking van twee uur werd een nieuwe poging gedaan om de beurs te openen, wat een naïeve gedachte bleek te zijn.

Een tweede limit up was het gevolg, waarna de markt voor de rest van de dag gesloten bleef. Slot Nifty Index op 18 mei: 4323,15 punten, een stijging van 17,7% (!) ten opzichte van de voorgaande handelsdag. Voorspeld was dat de beurzen met 15% à 20% konden stijgen als de UPA zonder de Communisten een regering zou gaan vormen. De Nifty Index heeft het hoge niveau weten vast te houden en heeft op 10 juni de hoogste stand van het jaar laten zien (4655,25 punten). Een stijging van bijna 81%.

Momenteel bevindt de index zich in een licht stijgend patroon na een kleine (gezonde) correctie van 10%. De markt is opnieuw kracht aan het opbouwen om weer omhoog te gaan in de achtbaan. Maar er staat nog een belangrijk punt op de economische c.q. politieke agenda: Budget 2010, de Prinsjesdag van India. Op 6 juli aanstaande gaat de nieuwe regering haar toekomstige beleid en begroting uiteenzetten.

De toekomst

De historische verkiezingsoverwinning schept verwachtingen voor de toekomst, zowel op sociaal als economisch gebied. Op economisch gebied wordt verwacht dat er maatregelen worden genomen om de exportpositie van India en de winstgevendheid van Indiase bedrijven te vergroten.

De wereldwijde financiële crisis heeft de Indiase exportpositie sterk verzwakt, wat blijkt uit de krimp in de export in de afgelopen drie maanden. Groeiden de nettowinsten van bedrijven gemiddeld met 25% in 2007 en begin 2008, de winstgroei in 2009 is gestagneerd of zelfs gekrompen. Via investeringen in (vooral) infrastructurele projecten, herstructurering van het bancaire stelsel en fiscale maatregelen wil de overheid bedrijven de helpende hand bieden. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer economische groei.

Op sociaal gebied is het belangrijk, zo niet essentieel, dat de bevolking op het platteland op alle mogelijke manieren wordt geholpen. Ruim 75% van de bevolking woont en werkt op het platteland. Volkshuisvesting, onderwijs, sociale voorzieningen (pensioen, gezondheidszorg), schoon water en sanitaire voorzieningen moeten topprioriteit krijgen. Verder moeten boeren goedkoop de beschikking krijgen over bemestingsproducten en vooral irrigatie.

Al deze maatregelen zullen de Indiase economische groei ten goede komen, zodat historische groeicijfers van meer dan 9% weer haalbaar worden.

De achtbaanrit van de Indiase financiële markten is nog niet ten einde. De binnenlandse economie zal de gemoederen bezighouden. Wat zal het Budget 2010 brengen? De buitenlandse economische ontwikkelingen zullen zeker invloed hebben op de richting van de Indiase financiële markten. Wanneer komen de westerse economieën uit het slop?

Zeker is, dat de Indiase economische en industriële groei aan het herstellen zijn. Beurzen kunnen -misschien niet op korte termijn maar in de toekomst- nieuwe records gaan vestigen.

Johan Smit
Intereffekt Investment Funds
link intereffektfunds: http://www.intereffektfunds.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.