Superinvesteerder Jim Rogers en beleggingsgoeroe “Dr. Doom & Gloom” Marc Faber verwachten dat het eindspel zich heeft ingezet. Na accuraat de kredietcrisis te hebben voorspeld, vrezen zij nu dat met schulden overladen westerse landen als dominostenen kunnen gaan omvallen. Zie de fascinerende documentaire van VPRO’s tegenlicht van 22 februari 2010, nog voor het uitbreken van de Griekse crisis: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/Crisis-als-kans/2010-buigen-of-barsten.html
Een dergelijk scenario doet conservatieve beleggers huiveren. Iedereen is zich er al van bewust dat banken razendsnel kunnen omvallen. Als daarnaast zelfs wantrouwen ontstaat ten aanzien van tot voor kort goudgerande staatsobligaties lijkt een veilige haven voor risicomijdend kapitaal ver weg.
Toch is er een westers land dat immuun lijkt voor de kredietcrisis en de schulden problematiek: Australië.
Australië is de laatste jaren niet in een recessie belandt en verwacht een economische groei voor 2011 van 3,25% en voor 2012 van 4%. Er bestaat zelfs vrees voor oververhitting van de economie waardoor de centrale bank sinds oktober vorig jaar 6 renteverhogingen heeft doorgevoerd naar een huidig niveau van 4.5%. http://www.economist.com/world/asia/displayStory.cfm?story_id=16112050&source=hptextfeature
Enerzijds is het geluk. Australië profiteert van de sterke groei van China en de stijging van de grondstofprijzen. Het industrialiserende China kan Australische kolen en ijzererts, waarvan de prijs alleen al de laatste 12 maanden met 190% is gestegen, goed gebruiken. Daarnaast heeft de Australische overheid verantwoordelijk gehandeld. De financiële sector is streng gereguleerd en relatief ongeschonden uit de kredietcrisis gekomen. Australische verkiezingen later dit jaar hebben de regering niet verleidt om cadeautjes uit te delen. Integendeel. De economische voorspoed, en daardoor belastingmeevallers, zijn gebruikt om richting de begroting van 2012-13 een overschot te creëren. Ten slotte, de bescheiden staatschuld, welke piekte op 6.1% van het BNP op het hoogtepunt van de kredietcrisis, wordt binnen enkele jaren volledig afbetaald. Hier wordt het interessant voor beleggers. Australië is een land met het vooruitzicht van een begrotingsoverschot en geen staatsschuld en een vrijwel ongelimiteerde ruimte met veel grondstoffen die op de wereldmarkt steeds schaarser worden. Ondertussen heeft de regering een wetsontwerp voorgesteld om mijnbouwbedrijven, die uiteraard profiteren van de veel hogere grondstofprijzen, te belasten met een verhoging van de winstbelasting naar 40%, ten gunste van alle andere belastingbetalers. Ook heeft Australië een strenger immigratiebeleid dan Europese landen. Het Australische immigratiebeleid is gebaseerd op het aantrekken van geschoolde immigranten. Je moet een toegevoegde waarde hebben voor de Australische economie. Dit kunnen specifieke vaardigheden zijn of een opleiding of simpelweg een goedgevulde bankrekening. De opkomende en hard werkende Aziatische middenklasse die de ruimte zoekt is welkom, mits zij een toegevoegde waarde hebben.
http://www.australie.nl/id/1/333/emigreren_australie.html
Een land met het vooruitzicht van een begrotingsoverschot en een op korte termijn afbetaalde staatschuld is zeer interessant voor risicomijdend kapitaal. De Australische staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar hebben op dit moment een effectief rendement van 5.4% per jaar. Vergelijk dit met Nederland, staatsschuld van meer dan 60% en een grote bancaire sector terwijl de begroting afstevent op een tekort van 5.5% in 2010. Desondanks is het rendement op de Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar slechts 3.06%! Helaas zit er altijd een addertje onder het gras. Beleggen in Australische staatsobligaties betekent ook beleggen in de Australische dollar en daardoor een valuta risico. De Australische dollar is recentelijk opgelopen naar een koers van 0.66 euro cent voor een Australische dollar en handelt daarmee grofweg 10% boven haar langjarig gemiddelde. Daar staat tegenover een jaarlijks extra rendement van 2.34%, ten opzichte van een vergelijkbare Nederlandse staatsobligatie, hetgeen een behoorlijke buffer geeft voor het valuta risico. Wanneer je het herbeleggingrendement na 10 jaar meerekent valt het rendement op de Australische staatsobligatie circa 29% hoger uit. Indien Jim Rogers en Marc Faber inderdaad gelijk krijgen, en Europese landen kunnen gaan omvallen, lijkt een verdere stijging van de Australische dollar ten opzichte van de Euro aannemelijk en levert dat een extra rendement op in de vorm van valutawinst.
Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl
Start met Automatisch Beleggen
Beleggers die zich wenden tot aandelen en obligaties uit opkomende markten hebben goede vooruitzichten.
De komende jaren zal het beleggingsklimaat voor de opkomende markten en vooral voor hun bedrijven zeer positief zijn.
Veel ontwikkelingslanden proberen de succesformule van China te kopiëren om sneller te groeien. Ze lopen daarbij vaak tegen het probleem dat de leenkosten erg hoog zijn.
Hoe en waar koop je Australische obligaties? Heb daar geen ervaring mee. Kan dat via Binck.
Geachte Heer Pool,
Ik heb dezelfde vraag als bovengenoemde Jan, maar ben ook geinteresseerd in Noorse en Canadese staatsobligaties. Hoe koop ik die aan?