Japan: blijf aan de zijlijn

We hebben ervoor gekozen deze week ons kruit niet te verschieten en wachten op een gunstiger koopmoment. Met een comfortabele kaspositie van 10,93% blijven we nog even aan de zijlijn staan voordat we nieuwe posities innemen.

Markten & Rendement (van ma t/m do)

  • De Nikkei index daalde deze week met 5,56%. De bredere Topix daalde met 5,25%.
  • De yen steeg 3,89%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,36% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,77 naar 1,56 euro (-11,86%).

De Japanse beursen deden, eveneens als andere beurzen wereldwijd, deze week een flinke stap terug. De euro-soap duurde ook deze week voort met als laatste aflevering de eenzijdig genomen zet van Duitsland om naked short-selling in aantal financiële instellingen, staatsobligaties en Credit Default Swaps te verbieden. Geruchten gaan dat er een in Europees verband een short ban aan zit te komen. De recente daling van de euro ten opzichte van andere valuta zorgt ervoor dat de yen extra sterk apprecieert, onder andere doordat yen-carry trades worden teruggedraaid. Vooral Japanse aandelen koersen tijdens een sterke yen voornamelijk neerwaarts, omdat veel bedrijven exportgericht zijn en last hebben van een sterke yen.

Economische groei eerste kwartaal minder dan verwacht

De economische groei is in het eerste kwartaal minder toegenomen dan verwacht. Het BBP groeide met 4,9% (op jaarbasis) in het eerste kwartaal, minder dan de 5,5% die door economen was verwacht. Minister van Financiën, Naoto Kan, haastte zich om de centrale bank van Japan (BOJ) nogmaals te verzoeken, banken er toe te bewegen meer uit te gaan lenen.

Consumentenvertrouwen wederom gestegen

Overig macro-nieuws betrof onder andere het toegenomen aantal machine-orders, dat na 3 maanden van dalingen weer gestegen is. Een ander positief punt was het sentiment onder consumenten. Zo is het consumentenvertrouwen verder gestegen naar van 40,9 naar 42 in april, waarmee het vertrouwen op het hoogste niveau sinds oktober 2007 staat. Weliswaar betekent een cijfer onder de 50 dat het aantal pessimisten onder de respondenten van het onderzoek groter is dan het aantal optimisten, maar de verbetering zet door. Het lijkt erop dat verbeteringen in werkgelegenheid en inkomen nu leiden tot positievere verwachtingen binnen huishoudens.

NEC breidt investeringen in energie (batterijen) uit

NEC heeft aangegeven in de aankomende acht jaar 100 miljard yen te investeren in zijn energie-business. De fabrieken van de energie-tak produceren onderdelen voor batterijen gebruikt door Nissan, maar ook smart-grid apparatuur. De investeringen zijn een goede uitbreiding van de bestaande activiteiten om de verminderde opbrengsten door teruglopende verkopen van PCs op te vangen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.