AEX aan rand van afgrond

Het technische beeld is na gisteren serieus verslechterd. De laatste strohalm voor de bulls is de low van 6 mei op 308. Hieronder moeten we rekening houden met paniekverkopen en dat is helaas geen grap. U begrijpt dat de komende dagen veel duidelijk zullen maken.

Vorige week gaf ik aan wat winstnemingen te verwachten en dat een vervolgstijging meer waarschijnlijk geacht werd. Later in een reactie nuanceerde ik dat door 322 als ultieme steun voor dit scenario te beschouwen.

Tot gistermiddag bleef dit scenario reëel, en wat er toen gebeurde weten we inmiddels.

Op dit moment stellen we vast dat de 308-low van 6 mei getest is. Dat is een feit en kan de opmaat zijn voor verdere stijging. Aan de andere kant kan dit, mede gelet op wat gistermiddag gebeurde qua snelheid en kracht, een opmaat zijn om komende dagen er keihard overheen te klappen en dan zijn de rapen ook echt goed gaar. Black Friday of Monday is nu echt niet uit te sluiten.

Er zijn genoeg argumenten te noemen die tegenstrijdig zijn en een opwaartse beweging favoriseren, zoals bijvoorbeeld het herstel in euro wat gaande is of bodemvorming 10-jaarsrente.

Maar alleen feiten tellen bij TA. En crashes zijn overreacties van emotie en hebben niks te maken met ratio.

Op het moment van schrijven is 308 opnieuw getest. Met optie-expiraties vandaag en een weekeinde voor de deur ontstaat een razend spannende situatie nu.

Verwachting nu:

Gisteren werd duidelijk (AEX< 322) dat de perceptie van het halfvolle glas niet meer gebezigd mag worden. Echter, zolang 308 niet breekt, is er nog een sprankje hoop.

Als ik het huidige sentiment op waarde wil schatten (hoge verkoopvolumes), vrees ik dat 308 het niet gaat houden. Bedenk dat we in dat scenario in een vrije- val situatie kunnen belanden met sowieso uitzicht op 280. Langere termijn doelen zijn fors lager.

AEX en PI vanaf 11 oktober 2007

Zie grafiek hieronder. Wat heb ik gedaan.

Vanaf de 2007-top in oktober, die patroontechnisch heel belangrijk bleek, heb ik telkens 314 (= 100 * 3.14 ofwel PI) kalenderdagen ingetekend. Zoals u ziet was er telkens aanleiding aan de vooravond van een significante beweging te staan. Gelet op het huidige slechte beeld..en..de significantie van de low van 6 mei….zullen koersen onder 308 een ware slachting mogelijk maken.

aex pi
aex pi

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Het technische beeld is na gisteren serieus verslechterd. De laatste strohalm voor de bulls is de low van 6 mei op 308. Hieronder moeten we rekening houden met paniekverkopen en dat is helaas geen grap. U begrijpt dat de komende dagen veel duidelijk zullen maken.

Posities:

Ik heb gisteren de positie in VXX gesloten, zelfs op betere prijzen dan vermeld op de site. Ik heb toen echter ook een andere hedge ingezet, maar met betere risk/reward. Dat heb ik niet gepubliceerd en is voorbehouden aan mijn relaties.

Op dit moment een nieuwe positie innemen kan zeer lucratief zijn als die ‘short’ is. Maar zoals hierboven vermeld is het te nemen risico ook fors, want alleen een feitelijk slot onder 308 doet de bulls capituleren.

Daar staat natuurlijk tegenover dat met slim moneymanagement  je met beperkte inzet toch kan inspelen op een daling, wat ik nu dus ook doe. Maar dat moet zeer actief gemanaged worden, vandaar dat ik nu geen nieuwe positie adviseer hier.

Het argument om de VXX- positie te sluiten was tweeledig. Bij een potentieel breekpunt in de markt is de risico/rendementsratio slecht. Je kunt immers wel snel veel meer verdienen, maar er kan ook snel veel winst verdampen. Vervolgens wilde ik van het valuta-effect profiteren.

Overigens heb ik inmiddels voor de relaties wel een vergelijkbaar product gekocht, maar met  een veel betere risico/rendementsverhouding.

Succes, de beurzen staan aan de rand van de afgrond en ja, daar bloeien ook de mooiste bloemen.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

1 gedachte over “AEX aan rand van afgrond”

  1. Ik gaf gisteren een Verkoopssignaal voor de meeste indexen. Na een maandenlange konsolidatie op de trendlijn zijn de indexen uiteindelijk door hun laatste steunniveau’s aan het vallen. Slecht nieuws omdat dit het begin kan zijn van een 2de neerwaartse beweging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.