Een actuele studie van Vontobel Asset Management bevestigt dat beleggers die zich wenden tot aandelen en obligaties uit opkomende markten goede vooruitzichten hebben. Het laat zien dat een meerderheid van professionele beleggers naar de bekendere en grotere markten in Azië trekt.
Grote beleggers zien de wereldwijde opkomende markten als een beleggingscategorie die hen helpt het rendement op hun portefeuille te verhogen en hun beleggingen breder te diversifiëren. Dit is wat de nieuwe studie gepubliceerd door Vontobel Asset Management suggereert: “The brave are rewarded”. Aan een enquête namen 300 institutionele beleggers en vermogensbeheerders deel, waarvan de resultaten in het onderzoek zijn verwerkt. Respondenten zijn vastbesloten om deze kans te grijpen en hun allocatie naar opkomende markten te vergroten, zowel in aandelen als in vastrentende waarden.
De plannen van grote investeerders zijn zeker niet kortlopend. Zoals blijkt uit het onderzoek dat in verband met het onderzoek is uitgevoerd, wil meer dan de helft van de respondenten hun allocatie naar opkomende markten de komende vijf jaar vergroten.
Investeerders zoeken naar nieuwe bronnen van rendement
Het onderzoek noemt het verlangen naar nieuwe bronnen van rendement als drijvende kracht achter de investeringsplannen. Bovendien is 35 procent van de ondervraagden van mening dat het gemakkelijker is om een alfarendement te behalen ten opzichte van een benchmark in opkomende markten. Volgens Vontobel Asset Management geeft een meerderheid van bijna 70 procent van de beleggers die hun exposure willen vergroten, de voorkeur aan de bekendere en grotere markten in Azië. 60 procent overweegt te investeren in opkomend Europa, terwijl slechts 40 procent naar Latijns-Amerika kijkt en nog minder naar het Midden-Oosten en Afrika.
Volgens Vontobel Asset Management geven de gegevens aan dat het gepercipieerde risico van beleggingen in opkomende markten nog steeds een grote hindernis vormt voor het verhogen van de allocatie. De deelnemers aan het onderzoek maken zich vooral zorgen over de effecten van de huidige coronacrisis. Op de lijst van risico’s staan ook zaken als handelsspanningen en economisch nationalisme.
SG-factoren zijn in het systeem verwerkt
De auteurs van het onderzoek werpen ook licht op het onderwerp duurzaamheid: van de beleggers met een beleggingshorizon van tien jaar of meer zei 70 procent dat ESG-factoren de beslissingen die ze nemen over hun blootstelling aan opkomende markten beïnvloeden. Hieruit trekt Vontobel Asset Management de conclusie dat beleggers de integratie van ESG-factoren beschouwen als een belangrijk instrument om risico’s te verminderen.
Door structurele factoren zoals demografische factoren kunnen de opkomende landen in de toekomst meer groei bieden dan de geïndustrialiseerde landen, voorspelt Axel Schwarzer, hoofd van Vontobel Asset Management. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor beleggers die een evenwicht zoeken tussen risico’s en kansen.
Over de studie:
In de huidige studie (“De dapperen worden beloond”) richt Vontobel Asset Management zich op de mondiale opkomende markten. 300 institutionele beleggers en vermogensbeheerders in 18 landen namen deel aan een onderzoek als onderdeel van het onderzoek.
Bron: private-banking-magazin.de
Start met Automatisch Beleggen
Wie de komende 10 jaar wil profiteren van trends in de technologiesector, kan in zijn assetallocatie niet om het Aziatische continent heen.
De komende jaren zal het beleggingsklimaat voor de opkomende markten en vooral voor hun bedrijven zeer positief zijn.
Veel ontwikkelingslanden proberen de succesformule van China te kopiëren om sneller te groeien. Ze lopen daarbij vaak tegen het probleem dat de leenkosten erg hoog zijn.
Door rekening te houden met duurzaamheidscriteria bij het selecteren van aandelen voor een portefeuille van opkomende markten, kunnen beleggers langetermijnrendementen behalen met hetzelfde risico.