Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Drie redenen om goudmijnaandelen te kopen

Hoewel de goudprijs op korte termijn het record van $ 2.000 per troy ounce heeft overschreden, kan het edelmetaal voor correctie vatbaar zijn, aldus Steve Land, portefeuillemanager bij Franklin Equity Group.

De prijs van het edelmetaal steeg in augustus van dit jaar voor het eerst boven de $ 2.000 per ounce. De achtergrond hiervan was een waardedaling van de Amerikaanse dollar, historisch lage reële rendementen in de VS en toenemende geopolitieke spanningen tussen de VS en China. De ongekende hulppakketten die over de hele wereld worden gebruikt om economieën te ondersteunen die zijn getroffen door de Covid-19-pandemie, evenals de lage rentetarieven, drijven de prijs van het edelmetaal verder op.

Hoewel de prijs van goud deze zomer historische hoogtepunten heeft bereikt, zien we andere factoren die de prijs nog hoger zouden kunnen duwen. Goud zou kunnen profiteren van nieuwe periodes van verhoogde marktvolatiliteit en toenemende bezorgdheid over de economische impact van het coronavirus. Een klassiek kenmerk van goud is de lage correlatie met andere activaklassen, waardoor het zeer geschikt is voor portefeuillediversificatie in onzekere markten.

Kansen in goudmijnaandelen
We waarderen de langetermijnvooruitzichten voor geselecteerde aandelen in goud en edelmetalen. U zou op korte termijn moeten profiteren, op voorwaarde dat de goudprijs de komende maanden dicht bij het huidige prijsniveau blijft of zelfs nog verder omhoog beweegt: voor goudproducenten resulteert de hoge goudprijs in grotere marges.

Reden 1: hogere goudprijzen verhogen de winstgevendheid
Goudmijnaandelen zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd gelijke tred te houden met de goudprijs. Veel goudproducenten hebben moeite om een ​​vrije kasstroom te genereren tegen een goudprijs van $ 1.250 per ounce (het zesjarig gemiddelde van medio 2009 tot medio 2013) omdat de totale productiekosten voor veel goudzoekers dicht bij dat prijsniveau liggen.

Aangezien de productiekosten echter meestal relatief beperkt zijn, worden hogere goudprijzen direct weerspiegeld in het bedrijfsresultaat. De recente stijging van de goudprijzen zorgt daarom voor een aanzienlijke toename van de cashflow in de sector. Er zal waarschijnlijk meer geld in de schatkist van de mijnexploitanten komen, niet in de laatste plaats vanwege lagere energieprijzen en lage looninflatie in veel delen van de wereld – deze drievoudige marge-uitbreiding maakt goudaandelen nog aantrekkelijker.

Bovendien hebben de meeste mijnbouwbedrijven de afgelopen jaren hun kostenstructuur verbeterd, schulden afbetaald en de efficiëntie vergroot – in de toekomst zou dit moeten leiden tot hogere nettowinst en een beter prestatiepotentieel van de aandelen. Nu al kan worden opgemerkt dat veel goudproducenten de hogere goudprijzen omzetten in vrije cashflow: de hogere winsten worden via dividenden uitgekeerd aan aandeelhouders of herbelegd in hoogrentende projecten.

Reden 2: grotere schaalvoordelen verbeteren het bedrijf
Gezien het feit dat de goudindustrie een aantal jaren onderinvesteert als gevolg van een lage goudprijs, verwachten we in de komende maanden verdere fusie- en overnameactiviteiten. Recentelijk vertraagde het tempo van acquisities als gevolg van reisbeperkingen en andere kortetermijnonderbrekingen in verband met de Covid-19-pandemie.

Over het algemeen hebben bedrijven die meerdere mijnen exploiteren een voordeel: ze gebruiken over het algemeen alleen kapitaal voor hun meest winstgevende projecten en stimuleren zo hun winst.

De beschikbaarheid van arbeidskrachten is een andere drijfveer voor de consolidatie van mijnexploitanten. Er is een tekort aan geschoolde en ervaren arbeiders in de mijnbouw. Grotere, goed geleide bedrijven zijn competitiever bij het werven en behouden van toptalent.

Voor beleggers resulteert een brede lijst van de individuele goudproducenten in verschillende van hun eigen mijnen in een lager portefeuillerisico. Het is algemeen bekend dat aandelen van mijnexploitanten die slechts één locatie hebben of een enkele mijn exploiteren in de ontwikkelingsfase riskant zijn. We gaan ervan uit dat in een wereld die wordt gedomineerd door indexfondsen, mijnexploitanten met een hoge marktkapitalisatie en een uitgesproken handelsliquiditeit een voordeel hebben.

Reden 3: Centrale banken en ETF-beleggers kopen meer
Centrale banken over de hele wereld vertrouwen in toenemende mate op goud als waardeopslag en besteden een beslissend deel van hun kapitaal aan het edelmetaal. Hoewel veel centrale banken eind jaren negentig in overvloed goud brachten, zijn ze grote kopers geworden. Ter vergelijking: de goudaankopen van centrale banken in 2018 en 2019 bereikten het hoogste niveau in de afgelopen 50 jaar.

Tegelijkertijd heeft het wijdverbreide gebruik van fysieke, door goud gedekte exchange-traded funds (ETF’s) sinds het begin van de jaren 2000 geholpen de markt uit te breiden en nieuwe bronnen van vraag naar goud te openen. ETF-aankopen zijn sinds het begin van dit jaar een van de belangrijkste bronnen van fysieke vraag naar goud.

Veel van het goud dat wereldwijd wordt verkocht en het grootste deel van de jaarlijkse productie blijft van eigenaar veranderen in de vorm van sieraden, munten en baren. De meeste goudproducten die tegenwoordig worden verkocht, zijn bijna identiek aan die van 100 jaar geleden. De goudverwerkende industrie moet inventiever worden om het fysieke bezit van goud te ondersteunen. De introductie van nieuwe producten zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de toekomstige vraag.

Vóór de recente stijging van de goudprijzen maakte de goudindustrie een harde neergang door die de concurrentieregels voor goudproducenten herstelde. De industrie heeft nu de mogelijkheid om te profiteren van de stijgende goudprijzen om sterkere en duurzamere bedrijven op te bouwen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *