Beleggers zijn optimistisch over de Chinese markt ondanks de handelsspanningen. Dat blijkt uit een studie van Invesco. Volgens de enquête plannen beleggers de komende twaalf maanden hogere allocaties in bijna alle Chinese activaklassen.
Meer dan 80% van de wereldwijde investeerders wil hun China-allocaties in de komende 12 maanden aanzienlijk verhogen, volgens een studie van de Economist Intelligence Unit in opdracht van Invesco naar de blootstelling van China aan wereldwijde investeerders. Slechts 4% is van plan hun belang terug te schroeven. Voor “The China Position”, een onderzoek onder 411 professionele investeerders uit Noord-Amerika, Azië-Pacific (APAC) en Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), werden vertegenwoordigers van wereldwijde organisaties ondervraagd over hun belang in de Chinese markt.
Zoals de studie aantoont, heeft bijna 90% van de respondenten ‘specifieke China-allocaties’, dat wil zeggen gerichte investeringen in de Chinese markt en niet alleen Chinese investeringen als gevolg van een bredere regionale blootstelling of investeringen in opkomende markten. Voorbeelden zijn specifieke toewijzingen aan aandelen, obligaties of alternatieve beleggingen via actieve fondsen, ETF’s of andere beleggingsinstrumenten. Van de resterende 10% van de ondervraagde beleggers, die nog geen specifieke blootstelling aan China hebben, wordt tweederde nog steeds belegd in de Chinese markt via wereldwijde portefeuilles of Aziatische of opkomende markten.
In antwoord op de vraag naar de redenen voor hun gerichte Chinese betrokkenheid, noemden de respondenten vooral de “versterking van de China-expertise van mijn organisatie” (41%). Andere belangrijke factoren bij de uitbreiding zijn onder meer vorderingen op belangrijke gebieden zoals bedrijfsrapportage, rechtszekerheid, regelgeving en financiële bemiddeling.
Organisaties die nog geen specifieke China-toewijzingen hebben, identificeerden het “gebrek aan transparantie in het financiële systeem voor buitenlandse investeerders” als de grootste hindernis die gerichte investeringen in deze markt uitsluit (39,5%). Meer dan 30% van de respondenten identificeerde ook drie andere belemmeringen: bezorgdheid over onvoldoende rechtszekerheid en economische stabiliteit en het gebrek aan betrouwbare financiële intermediairs.
Vertrouwen in de ontwikkeling van de wereldeconomie
Respondenten blijven vertrouwen hebben in de vooruitzichten voor de wereldeconomie en zijn nog optimistischer over China. Ongeveer tweederde van de respondenten gelooft dat de wereldwijde economische omstandigheden de komende 12 maanden zullen verbeteren. Bijna driekwart verwacht een nog beter economisch klimaat in China. In lijn met de opkomst van China bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, heeft 58% van de ondervraagde organisaties technologische innovatie (bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie of robotica) aangemerkt als een potentieel aantrekkelijk beleggingsthema in China. Ten tweede wordt de financiële dienstverlening door de helft van de respondenten als potentieel aantrekkelijk beleggingsthema genoemd.
De vraag naar de impact van het VS-Chinese handelsgeschil op investeringsbeslissingen gaf een gemengd beeld. Met respectievelijk 43% en 42% van de respondenten is het aandeel beleggers dat verwacht dat hun beleggingen een negatieve impact hebben, slechts iets hoger dan degenen die een positieve impact verwachten. Noord-Amerikaanse investeerders waren de meest optimistische, met 53% verwachtte “bepaalde” of “significante” positieve effecten. Ondanks de verschillen in verwachte impact, zeiden de organisaties wanneer ze werden gevraagd naar de implicaties van hun voorspellingen voor het handelsconflict tussen de VS en China, dat ze hun Chinese betrokkenheid waarschijnlijk “aanzienlijk” of “gematigd” zouden uitbreiden.
Toewijzingen in bijna alle activaklassen worden uitgebreid
Institutionele beleggers in China beleggen voornamelijk in aandelen, zoals uit het onderzoek blijkt: meer dan tweederde wordt direct belegd in de Chinese A-aandelenmarkt (in Noord-Amerika is het aandeel van beleggers met een directe toewijzing aan A-aandelen zelfs 82%), en meer dan de helft heeft een directe toewijzing aan Chinese offshore-aandelen (H-aandelen) en in APAC zelfs 80%.
Ongeveer 52% van de respondenten wil hun allocaties aan Chinese onshore-aandelen in de komende 12 maanden uitbreiden – meer dan welke andere Chinese beleggingscategorie dan ook. Dit geldt met name voor off-market investeringen zoals onroerend goed of directe investeringen in bedrijven. De helft van de respondenten wil hun betrokkenheid op deze gebieden uitbreiden. De enige activaklasse waar de meeste respondenten hun blootstelling stabiel willen houden en niet van plan zijn uit te breiden, worden staatsobligaties verhandeld op offshore-beurzen: 38% van de respondenten wil hun posities in deze kranten aanvullen; 40% wil het stabiel houden.
Hoe beleggen in China
Voor beleggers die in de verdere groei van ’s werelds tweede economie willen participeren bieden de iShares China 25 een mooie gelegenheid. Het betreft de 25 grootste en meest liquide aandelen van China genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange. Deze ETF is dagelijks verhandelbaar aan de Euronext in Amsterdam.
Datum : 18 november 2019
Koers: € 105,09
ISIN Code: IE00B02KXK85
Actuele koers: klik hier
Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Start met Automatisch Beleggen
De cyclische groei zal in 2022 aanhouden, zij het aan een gematigder tempo omdat de wereldeconomie nu in haar mid-cycle is beland.
Het blijft maar doorgaan! Er lijkt geen einde te komen aan de koersstijgingen op de internationale aandelenbeurzen. Maar een waarschuwing lijkt toch op zijn plaats.
Tesla, het meest waardevolle autobedrijf ter wereld, trotseerde de sceptici opnieuw met de klinkende cijfers.
Beste belegger is dit wat u wilt: een uitstekend rendement en beleggen met gemak. Ons automatische beleggingsrobot heeft dit jaar een rendement van 119% rendement gemaakt.