Werkt de bekende 60/40 strategie nog wel? Vervullen obligaties nog wel de rol van stabilisator in de beleggingsportefeuille? Duidelijk is in ieder geval dat de 60/40 strategie nog steeds rendeert. Tot 15 december bedroeg het rendement van de benchmark 11% tegen een gemiddelde van 7,6% over de afgelopen 30 jaar.
De bange vraag was en is of obligaties in tijden van extreem lage rente hun rol als safe haven kunnen blijven vervullen. Het antwoord is dat ook in 2020 fixed income zijn rol als risicospreider naar behoren vervuld heeft.
Dat stelt gerust voor de toekomst, want die kan wel eens heel volatiel zijn. Om maar eens wat te noemen: wat gebeurt er als overheden en centrale banken hun steunprogramma’s afbouwen. Wat als Trump geen incident is, maar politieke instabiliteit een gegeven is? Ook snelle technologische ontwikkelingen en demografische veranderingen kunnen de komende jaren/decennia voor veel onrust zorgen.
De noodzaak van stabilatoren in de portefeuille zal alleen maar toenemen en obligaties kunnen die rol vooralsnog blijven vervullen. Toegegeven, het zal wel zoeken zijn naar hoogwaardige assets die nog een beetje rendement leveren zoals investment grade corporate bonds.
Lees ook:
U wilt profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten. Dan is Automatisch Beleggen wat voor u. Sinds 2015 is een winst gemaakt van 400%. V...
In de dagelijkse drukte op de beurs speelt emotie een grote rol. Het gedrag van elke belegger wordt bepaald door tal van psychologische factoren.
De internationale financiële markten zijn niet echt van hun a propos gebracht door de uitbraak van het coronavirus.
Ongeveer 30 jaar was het een geloofsartikel en vuistregel voor beleggers. Een evenwichtige portefeuille bestond voor 60% uit aandelen en voor 40% uit staatsobligaties.