Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Werkt de 60/40 strategie nog?

Werkt de bekende 60/40 strategie nog wel? Vervullen obligaties nog wel de rol van stabilisator in de beleggingsportefeuille? Duidelijk is in ieder geval dat de 60/40 strategie nog steeds rendeert. Tot 15 december bedroeg het rendement van de benchmark 11% tegen een gemiddelde van 7,6% over de afgelopen 30 jaar.

De bange vraag was en is of obligaties in tijden van extreem lage rente hun rol als safe haven kunnen blijven vervullen. Het antwoord is dat ook in 2020 fixed income zijn rol als risicospreider naar behoren vervuld heeft.

Dat stelt gerust voor de toekomst, want die kan wel eens heel volatiel zijn. Om maar eens wat te noemen: wat gebeurt er als overheden en centrale banken hun steunprogramma’s afbouwen. Wat als Trump geen incident is, maar politieke instabiliteit een gegeven is? Ook snelle technologische ontwikkelingen en demografische veranderingen kunnen de komende jaren/decennia voor veel onrust zorgen.

De noodzaak van stabilatoren in de portefeuille zal alleen maar toenemen en obligaties kunnen die rol vooralsnog blijven vervullen. Toegegeven, het zal wel zoeken zijn naar hoogwaardige assets die nog een beetje rendement leveren zoals investment grade corporate bonds.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *