Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Schaarse vrouwen maken man roekelozer

Mannen beleggen risicovoller als ze denken dat er weinig vrouwen zijn. Dat concluderen onderzoekers van de University of Michigan. Eerder bleek al dat ze ook impulsiever worden, minder sparen en meer geld lenen.

De uitkomst is verrassend omdat in de normale economische theorie uitgegaan wordt dat bij een hogere onzekerheid, juist minder risico wordt genomen. De gangbare stelling is dat beleggers hun portefeuille dan meer gaan spreiden. De uitkomst van dit onderzoek concludeert juist het tegenovergestelde.

“Vanuit evolutionair oogpunt is het rationeel om er alles aan te doen om een partner te vinden”, aldus onderzoeker Joshua Ackerman. Tijdens het onderzoek kregen 93 heteroseksuele mannen drie foto’s van mannen en vrouwen (18-35 jaar) te zien die zogenaamd in hun buurt woonden. Aan hen werd gezegd dat ze aan een geheugenspel deelnamen. Zij moesten naar de foto’s kijken en onthouden hoeveel vrouwen ze te zien kregen. Op deze manier konden onderzoekers er zeker van zijn dat ze bewust waren van de sekseverhoudingen. Daarna kregen ze ogenschijnlijk niet gerelateerd aan het eerste experiment, de keuze om een loten te kopen. Ze konden 1 lot kopen van $10 waarmee ze $10.000 konden winnen of 10 loten van $1 waarbij de uitkering $1.000 was.

De mannen die in het eerste experiment weinig vrouwen hadden gezien kochten 1 lot van $10 en de mannen die juist veel vrouwen hadden gezien, 10 loten van $1. Met andere woorden , de eerste groep mannen gingen minder spreiden.

Volgens de onderzoekers kan het resultaat belangrijke gevolgen hebben voor pensioenregelingen, gokken en zelfs consumentenaankopen. Joshua Ackerman: “Dit onderzoek heeft de potentie om onzekere beslissingen te beïnvloeden zoals het zoeken naar een romantische relatie.”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *