Private equity levert te weinig waar voor zijn geld

Levert Private Equity wel waar voor zijn geld? Dat valt niet mee, zeggen onderzoekers van Harvard. Over de afgelopen 10 jaar genereerde Private Equity een gemiddeld rendement van 15,3% tegen 15,5% voor de S&P 500.
Feitelijk is Private Equity slachtoffer geworden van het eigen succes in het verleden. In de jaren na het uitbreken van de financiële crisis stuurden pensioenfondsen, verzekeraars en andere beleggers enorme bedragen naar Private Equity (PE) fondsen.
Dat leverde de fondsen uiteraard een aantrekkelijke vergoeding op. Het nadeel was weer wel, dat de concurrentie tussen de verschillende PE fondsen enorm toenam. Daardoor dreigde het reële gevaar teveel voor bedrijven te betalen.
Ook hebben veel PE spelers hun mooiste assets van de hand gedaan om te profiteren van de huidige hoge prijzen. Dat klinkt logisch, maar op termijn drukt dat de performance volgens de jongens van Harvard.
Overigens presteert PE nog altijd beter dan de Europese beurzen. Dat mag een gedeeltelijke geruststelling heten, maar een echte opluchting is dat niet voor een sector die heel wat te verliezen heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.