Waarom de beurzen in paniek raken over het virus

Na weken van onzorgvuldigheid heeft de coronavirusepidemie nu de markten besmet. De Duitse beursgraadmeter DAX is op weg naar het grootste dagelijkse verlies in maanden. Waarom nu?

Na een zwak januari leken DAX-beleggers zich nauwelijks te bekommeren om de epidemie van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in China . Voor het grootste deel van februari leek de uitbraak voornamelijk te zijn beperkt tot China – totdat twee landen in het weekend een enorme toename van het aantal nieuw besmette mensen meldden.

In Zuid-Korea zijn nu 833 gevallen bekend en het aantal COVID-19-patiënten in Italië is gestegen van slechts drie tot 152 gevallen – de grootste uitbraak tot nu toe buiten Azië. Het land meldde de vierde dood aan de ziekte op maandag. Volgens gegevens van het persbureau Bloomberg zijn wereldwijd 79.440 mensen besmet en tot nu toe zijn 2.624 doden gevallen.

Dit maakt COVID-19, dat vaak wordt vergeleken met de uitbraak van SARS 2002/2003, veel minder dodelijk dan SARS of zelfs Ebola. Terwijl COVID-19 momenteel een sterftecijfer van ongeveer twee procent heeft, is tien procent van alle SARS-patiënten aan de ziekte bezweken en heeft Ebola zelfs ongeveer de helft van de geïnfecteerden gedood. De gevolgen, met name van economische aard, kunnen echter ernstig zijn. En dat is precies wat de markten doet schudden.

DAX verliest volledige jaarwinst

De Dax verliest 3,73 procent tot 13.072 punten. In de dieptepunt daalde de index tot 13.000 punten. Dit betekent dat vrijwel alle jaarwinst van de aandelenbarometer in rook is opgegaan.

Wij hebben met ons automatische systeem op de DAX een positie ingenomen die inspeelt op een daling. Het systeem staat op een winst van ruim 700 punten. Deze robot is niet bevooroordeeld en is dus is beter in staat om beslissingen te nemen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 18.875 gemaakt, dat is een rendement van 274%. Het systeem staat dit jaar op een mooie winst. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

In het geval van de afzonderlijke aandelen daalden vooral reis- en cyclische waarden zoals Lufthansa  en effecten, waarvan het bedrijf met name door het virus zou kunnen lijden, vooral als het virus zich verder zou verspreiden.

De bekende veilige havens profiteren van de onrust. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg met 2,43 procent tot $ 1.683. Het huidige rendement op tienjaars staatsobligaties, die tegengesteld aan de koers bewegen, daalde opnieuw tot min 0,48 procent.

Angst voor een echte pandemie

Zelfs de SARS-pandemie, kostte China al één procent van het toenmalige bruto binnenlands product (BBP), volgens het persbureau Reuters . In die tijd was China veel minder belangrijk, goed voor vier procent van het wereldwijde bbp. Tegenwoordig is het Midden-Koninkrijk goed voor bijna een vijfde van de economische macht van de wereld.

De angst voor de markt is nu niet alleen een stotteren van de economische motor China. De toename van zaken in landen als Italië en Zuid-Korea toont aan dat de uitbraak nog steeds een pandemie kan worden, een echte wereldwijde epidemie – met overeenkomstige gevolgen voor andere economieën.

Het is vooral explosief dat veel van de nieuwe infecties geen directe verbinding hebben met het land van herkomst China. In het geval van eerder gemelde infecties buiten China – zoals de gevallen in Gauting in Beieren – was het mogelijk om duidelijk de reizen te reconstrueren waardoor mensen het virus met zich meedroegen en van de bron van het vuur in Wuhan in centraal China.

Dit maakt het moeilijker om de ziekte te beheersen dan aanvankelijk werd gedacht. Tegelijkertijd verhoogt dit het risico dat door de staat opgelegde quarantaines de economie in bijzonder zwaar getroffen regio’s tot stilstand brengen. Italië heeft het carnaval van Venetië en enkele topwedstrijden (Serie A) al geannuleerd .

Belangrijke trendlijnen gescheurd

DAX-beleggers moeten daarom voorbereid zijn op verdere verliezen. Met de 500-punts min aan het begin van de week daalde de leidende index al onder twee kortetermijnsteunen, het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen en zijn tegenhanger over 100 dagen, die op 13.405 en 13.140 punten lopen – een signaal dat de opwaartse trend op middellange termijn massaal wiebelt ,

De index heeft nog enige afstand tot de 200-daagse lijn, die de trend op langere termijn aangeeft en loopt op 12.630 punten. Als de verkoop versnelt, bijvoorbeeld door een daling onder de psychologisch belangrijke 13.000 mark, kan een langere neerwaartse trend niet langer worden uitgesloten.

De index kon dan alleen steun vinden op 12.900 punten, het dieptepunt eind januari, of in het bereik tussen 11.900 en 11.400 punten, de tussentijdse dieptepunten in de zomer van vorig jaar. Dit resulteert in een neerwaarts potentieel van maximaal 13 procent, ondanks de enorme verliezen op maandag.

Profiteren van een daling van de DAX

Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die zowel op een stijging als op een daling kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 18.875 gemaakt.

Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.