Maakt meer geld je echt gelukkiger ?

Brengt meer geld je automatisch meer geluk? Dat blijkt niet het geval. Het optimale inkomen voor tevredenheid met het leven in Noord-Amerika is $ 105.000 per jaar. Dat blijkt uit een uit 2018 uitgevoerde studie door onderzoekers van Purdue University op meer dan 1,7 miljoen mensen, in elke regio van de wereld. Voor West-Europa is dit $100.000.

Wereldwijd zien ze dat verzadiging optreedt bij $ 95.000 voor levensevaluatie en $ 60.000- $ 75.000 voor emotioneel welzijn. Er is echter aanzienlijke variatie in de wereldregio’s, waarbij verzadiging in rijkere regio’s op een hoger niveau optreedt. We zien ook dat in sommige delen van de wereld inkomens die verder gaan dan verzadiging worden geassocieerd met lagere levensevaluaties. Deze bevindingen over inkomen en geluk hebben praktische en theoretische betekenis op individueel, institutioneel en nationaal niveau. Ze wijzen op een mate van geluksaanpassing en dat geld geluk beïnvloedt door het vervullen van beide behoeften en het vergroten van materiële verlangens.

Deze inkomensgrens van $ 105.000 wordt beschouwd als het ‘verzadigingspunt’. Iemand die $ 250K verdient, is niet gelukkiger of tevreden over zijn of haar leven dan iemand die $ 110.000 verdient.

Het onderzoek concludeerde dat mensen met hogere inkomens in feite gelukkiger zijn. Wat echter niet in de studie werd genoemd, waren de koopgewoonten. Meer specifiek, hoe u uw geld kunt uitgeven om u gelukkig te maken.

Het gezegde, dat geld geen geluk kan kopen, is misleidend. Elizabeth Dunn, co-auteur van  Happy Money , universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit van British Columbia, weet dit maar al te goed.

Dunn bestudeert al heel lang geld en de relatie met geluk en zegt, geld kan geluk kopen als je de vijf basisprincipes van gelukkiger bestedingen volgt.

Principe # 1 – Koop tijd

“Probeer voordat je naar je portemonnee gaat gewoon even stil te staan ​​en jezelf af te vragen: ‘Wat voor invloed heeft deze aankoop op de manier waarop ik mijn tijd doorbreng?’ ‘, Zegt Dunn. “En als de aankoop niet van grote invloed zal zijn op hoe u uw tijd besteedt, kan uw geld beter ergens anders aan worden uitgegeven.”

“Wat belangrijk is voor je welzijn, is wat je doet met de minuten en dagen van je leven”, zegt Dunn. “Als je veel geld en heel veel leuke dingen hebt, maar je besteedt je tijd aan dingen die je niet leuk vindt, dan is je minuut-tot-minuut geluk en algemeen geluk waarschijnlijk behoorlijk laag.”

Dunn ondervroeg meer dan 6.000 mensen in vier landen en voerde ook een experiment uit waarin ze mensen twee weken lang $ 40 gaf.

Een week lang moesten de deelnemers iets kopen en de volgende week gebruikten ze het geld om zichzelf tijd te kopen, zoals iemand inhuren om hun gazon te maaien of hun huis schoon te maken of voedsel te bezorgen.

Mensen meldden zich gelukkiger te voelen wanneer ze hun geld gebruikten voor tijdbesparende diensten dan voor materiële zaken.

“Kooptijd is niet alleen voor rijke mensen”, zegt Dunn. De gemiddelde hoeveelheid geld die mensen aan het onderzoek besteedden aan tijdbesparende kosten lag tussen $ 80 tot $ 100 per maand, maar zelfs de $ 40 die ze in het experiment kregen, zorgden voor een opmerkelijk verschil in hun geluk.

Principe # 2 – Koop ervaringen

“Mensen krijgen echt meer geluk door het kopen van ervaringen zoals reizen en speciale maaltijden dan door het kopen van materiële dingen zoals gadgets, kleding of schoenen”, zegt Dunn.

Dunn zei ook dat het kopen van ervaringen als geschenk voor anderen (kaartjes voor een honkbalwedstrijd of spa-dag) versus materiële dingen ook meer geluk oplevert voor degenen die het geschenk ontvangen.

Dat is iets om te overwegen bij het kopen van geschenken voor geliefden voor verjaardagen en speciale gelegenheden.

Er is echter een kanttekening: Dunn zegt: “Als iemand je heeft verteld dat ze echt een nieuw paar schoenen willen en je zegt:” Nee, nee, ik ga een ervaring voor je kopen, dat is waarschijnlijk een slechte zaak. Omdat het blijkt dat mensen er echt van houden om de dingen te krijgen waar ze om hebben gevraagd. Als iemand je heeft verteld wat ze willen … voor de liefde van God, zorg dat ze dat maar krijgen. ‘

Principe # 3 – Nu betalen, later consument

“Bijna alles over de moderne samenleving dwingt ons direct te consumeren en vaak veel later te betalen,” zegt Dunn. “Wat we vinden is dat mensen beter af zijn om precies het tegenovergestelde te doen. U krijgt dus meer kans op geluk door uw uitgaven als u vooraf kunt betalen en de consumptie daadwerkelijk kunt vertragen. ”

Als u bijvoorbeeld een reis plant en deze een maand van tevoren kunt betalen, kunt u deze op uw creditcard zetten en na de reis betalen. Door vooraf te betalen, krijg je de pijn van het betalen van de weg, en je kunt genieten van het plezier van anticipatie. “Het is goed om de betaling te scheiden van de ervaring zelf”, zegt Dunn.

Principe # 4 – Maak het een traktatie

Wat als je al je favoriete dingen altijd zou kunnen hebben? Je zou waarschijnlijk niet gelukkig zijn. “Het idee hier is dat het hebben van onze favoriete dingen iets minder vaak ons ​​vermogen om ervan te genieten daadwerkelijk kan verbeteren”, zegt Dunn.

Een van de fundamentele lessen van geluksonderzoek is dat hoe meer we van iets hebben, hoe meer we eraan wennen en hetzelfde intense plezier verliezen dat we kregen toen we het voor het eerst ervoeren.

Dunn geeft dit voorbeeld:

In Vancouver, waar ze woont, is boerenkool populair en begon ze een boerenkool smoothie van $ 7 te drinken van Whole Foods. “In het begin was het een soort traktatie – ik heb er echt van genoten, maar al snel werd het gewoon het drankje dat ik elke middag zou drinken,” zei Dunn. “En hoewel het volkomen gezond is, is het niet de goedkoopste manier om boerenkool te consumeren, dus mijn boerenkoolbudget was met deze smoothies een beetje uit de hand aan het lopen.”

Dunn nam een ​​pauze van kale smoothies en stapte over op het alleen hebben van hen af ​​en toe. Door dat te doen, zegt Dunn, “heeft ze mijn vermogen om ze opnieuw te waarderen daadwerkelijk vernieuwd, en dat zien we ook in ons onderzoekslaboratorium.”

Haar advies: een pauze nemen van de dingen die je leuk vindt, kan je vermogen tot plezier verlengen. Bovendien kan het u wat geld besparen.

Een ander voorbeeld dat Dunn geeft is het besturen van een mooie auto. “Aankopen zoals auto’s die we elke dag rijden, lijken niet veel verschil te maken voor ons geluk, zoals we kunnen aannemen”, zegt Dunn. “Mensen krijgen eigenlijk geen plezier meer van het besturen van een BMW dan van het besturen van een economy-auto, omdat het iets is dat ze elke dag zo gewoon doen. Het plezier van de extra functies verdwijnt op de achtergrond. ”

Dus opnieuw investeren van je geld in aankopen die je constant gebruikt, levert misschien niet echt geluk op. Het is beter om meer strategisch te zijn met je uitgaven.

Principe # 5 – Investeer in anderen

“Wanneer mensen geld uitgeven aan anderen, krijgen ze eigenlijk meer geluk dan dat ze het voor zichzelf uitgeven”, zegt Dunn.

Doneren aan een goed doel kan vooral leiden tot geluk. “Mensen die doneren aan een goed doel zijn gelukkiger dan degenen die dat niet doen, zelfs niet nadat ze rekening hebben gehouden met zaken als hun welvaartsniveau”, zegt Dunn.

De recente trend in sociale media waarin mensen iemand om een ​​verjaardag vragen om een ​​donatie te doneren, is een goede zaak, zegt Dunn. “Er is feitelijk onderzoek dat, zelfs ouder onderzoek dat voorafgaat aan sociale media, aantoont dat de meest voorkomende reden waarom mensen zeggen dat ze gaven aan een goed doel, is omdat iemand die ze kennen, hen vroeg een donatie te doen.”

Maar er is een waarschuwing voor liefdadigheid: ‘Automatisch geven’, waar je automatisch maandelijks of jaarlijks bijdraagt ​​aan een goed doel, mag niet leiden tot meer geluk. “Die hele opzetten en vergeten mentaliteit betekent ook dat je waarschijnlijk niet veel meer geluk krijgt wanneer die $ 100 elke maand van je bankrekening verdwijnt”, zegt Dunn. Dus, het is het beste om het geven aan het goede doel gedenkwaardig te maken.

“Het idee is dat het mensen in staat stelt na te denken over hun aankopen en te beslissen of elke aankoop voor hen gelukkig geld of verdrietig geld was”, zegt ze. “Dus elke keer dat mensen een aankoop doen, wordt hen gevraagd om … een blij gezicht of een droevig gezicht te raken.”

Bottom line? Hoewel geld een rol kan spelen in geluk, moet u er rekening mee houden wat u koopt en wat u  daadwerkelijk  van de aankoop krijgt.

Denk aan de voordelen op de langere termijn en niet alleen aan de onmiddellijke voldoening bij de volgende keer dat u uw portemonnee opent.

Bron: Nilus Mattive

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.