Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Google krijgt een pak slaag van zijn beleggers

Ze hebben het geweten bij Alphabet/Google. Na het bekend worden van de resultaten over het 1ste kwartaal van 2019 duikelde de koers met 7,5% en werden beleggers $ 70 miljard armer. Waren de resultaten dan zo mager? Op het eerste gezicht viel dat allemaal reuze mee. De omzet steeg met maar liefst 17% naar het reusachtige bedrag van $ 36,3 miljard, maar dat was wel $ 1 miljard minder dan analisten hadden voorspeld.

De markt had waarschijnlijk wel met deze tegenvaller kunnen leven als het management maar opener was geweest over het hoe en waarom van de lagere groei. Het management wees op de nadelige effecten van de dure dollar en het wees op de moeilijke vergelijking met het zeer sterke kwartaal van 2018. Ook wees het erop, dat de introductie van nieuwe diensten ietwat verkeerd getimed was. Was die timing beter uitgevallen, dan zou de omzetgroei er beter uitgezien hebben.

Analisten wilden juist over dat laatste punt meer details weten, maar het management bleef zich in wolken van vaagheid hullen. Het was juist deze vaagheid en onwil die bij analisten en beleggers niet alleen irritatie maar ook wantrouwen opriepen. Was het verhaal over de verkeerde timing een doekje voor het bloeden? Was het een poging om te verhullen dat het minder gaat met de kernactiviteit van Google, het verkopen van advertenties? In het eerste kwartaal van 2018 groeide het aantal clicks op advertenties met maar liefst 59% dankzij aanpassingen op Youtube. In het afgelopen kwartaal was de groei met 39% nog steeds aanzienlijk, maar wel veel minder dan een jaar daarvoor. Twijfel over groei komt bovenop zorgen over meer regulering en toenemende concurrentie.

Bij gebrek aan duidelijkheid over wat er werkelijk aan de hand is, zijn een aantal verhalen ter verklaring de ronde gaan doen. Het eerste verhaal is, dat het scherm van de mobiele telefoon nu al zo vol is met advertenties, dat er bijna geen ruimte meer is voor verdere uitbreiding. In de afgelopen jaren groeiden de inkomsten juist door de promotie van mobile search. Aan de gekoppelde groei van search en advertenties lijkt nu een (logisch) einde gekomen.

Een ander verhaal is dat van de ‘paid clicks’. Vooral op Youtube hebben bezoekers minder advertenties aangeklikt dan in 2018. Volgens het management was dit vooral te wijten aan veranderingen, doorgevoerd in het begin van 2018. Het verhaal wil, dat die wijzigingen bedoeld waren om kijkers aan te zetten tot actie in plaats van passief een advertentie te lezen. Daarom zouden adverteerders in de gelegenheid gesteld zijn consumenten te benaderen op basis van hun zoekgedrag, videovoorkeur en web browsing. Zoals gezegd, was dat zo’n succesvolle aanpak, dat het bijna onmogelijk was om dat succes in 2019 royaal te overstijgen.

Een derde potentiële verklaring luidt, dat Google veel meer dan vroeger let op de content van Youtube. Adverteerders wensen niet geassocieerd te worden met bepaalde filmpjes en overheden eisen dat Google bepaalde content weigert en verwijdert. Ook dit gegeven kan de groei van advertenties geremd hebben. Een laatste potentiële verklaring is die van de toegenomen concurrentie en dan in het bijzonder die van Amazon. Dit bedrijf weet veel beter dan Facebook en Google de voorkeuren en het koopgedrag van consumenten te bepalen. Dat vertaalt zich in een snelle groei van de advertentie-inkomsten. Die groeiden afgelopen kwartaal met 34% naar een totaal van $ 2,72 miljard. Dat is te verwaarlozen in vergelijking met de advertentie-inkomsten van Google. De groei is echter weer wel zo snel, dat andere bedrijven er wel onder moeten lijden!

Google is echter niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Het investeert fors in zijn toekomst. In 2018 trok het daar een bedrag van $ 25 miljard voor uit. Dit jaar zal dat bedrag iets lager uitvallen, maar nog steeds formidabel zijn. Voor de bouw van bijvoorbeeld datacentra in de VS is $ 13 miljard uitgetrokken.  De onzekerheid zal voorlopig wel aan beleggers blijven knagen. Is Google nog een snelle groeier of niet meer?!

 

Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *