Geld maakt gelukkig

In een studie van Nobelprijswinnaar Daniel Kahnemann werd de bekende vraag onderzocht of geld gelukkig maakt. Het resultaat geeft een gedifferentieerd antwoord op de vraag.

Een hoger inkomen maakt de meeste mensen gelukkiger. Voor een minderheid van ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking bereikt de toename van welzijn een plateau bij een jaarinkomen van $100.000

Te weinig geld maakt eerder ongelukkig

Een hoog salaris is voor veel mensen een belangrijk criterium bij het kiezen van een beroep. Dat onvoldoende financiële middelen het dagelijks leven aanzienlijk moeilijker maken en daardoor mensen eerder ongelukkig maken, is duidelijk. De interessantere vraag is echter of, zodra de meest essentiële financiële behoeften zijn vervuld, een steeds hoger inkomen het welzijn verder verhoogt.

Wetenschappelijke studies geven tegenstrijdige antwoorden op deze vraag. Terwijl Daniel Kahnemann in 2010 tot de conclusie kwam dat geluk toeneemt met het jaarinkomen, maar een plateau bereikt bij een niveau van $75.000 per jaar, concludeerde psycholoog Matthew Killingsworth van de University of Pennsylvania dat er geen niveau is waarop een hoger salaris niet leidt tot nog meer welzijn.

Om de vraag definitief te beantwoorden, hebben de twee wetenschappers zich nu verenigd en begin maart een nieuwe studie gepubliceerd met de medewerking van psychologe Barbara Mellers.

Emotioneel welzijn is cruciaal

Het resultaat van het onderzoek kan als volgt worden samengevat: een hoger inkomen maakt de meeste mensen gelukkiger. Dit geldt echter niet voor iedereen. Voor een minderheid van ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking bereikt een toename van het welzijn een plateau op een jaarlijks inkomen van $100.000. Vanaf dit inkomensniveau leidt een toename van inkomen niet langer tot een gelukkiger persoon. “De uitzondering zijn mensen die financieel goed zijn maar ongelukkig. Als je bijvoorbeeld rijk bent en ongelukkig, zal meer geld niet helpen. Voor iedereen anders werd meer geld in verschillende mate geassocieerd met hoger geluk”, zegt Killingsworth.

De redenen hiervoor kunnen divers zijn: algemene droefheid, gebroken hart of geestesziekte kunnen ervoor zorgen dat het welzijn niet toeneemt. De ex ante algemene emotionele welzijn van mensen is cruciaal voor hoeveel hun gevoel van geluk wordt vergroot door meer geld. Voor de ongelukkigste mensen is er geen toename van welzijn boven de drempel van $100.000. Voor mensen met een gemiddeld emotioneel welzijn is er een lineaire relatie tussen welzijn en inkomen. Voor de gelukkigste studie deelnemers neemt het welzijn zelfs toe wanneer de drempel van $100.000 wordt overschreden.

Door gebruik te maken van een app waarin deelnemers dagelijks werd gevraagd hoe het met ze ging, waren de onderzoekers in staat om conclusies te trekken over het welzijn en de relatie met inkomen. Volgens Killingsworth zouden de resultaten kunnen helpen om het belastingstelsel dienovereenkomstig aan te passen of werknemers goed te compenseren.

Daarnaast kunnen de resultaten individuen helpen bij hun loopbaanplanning, met name bij het afwegen van een hoog salaris tegen andere prioriteiten in hun leven. Het moet ook worden onthouden dat geld slechts een van de bouwstenen is voor een gelukkig leven. “Geld is slechts een van de vele bepalende factoren van geluk. Geld is niet het geheim van geluk, maar het kan waarschijnlijk wel een beetje bijdragen”, aldus Killingsworth.

Bron: finanzen.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.