Beleggers stappen massaal in AI aandelen

Nederlandse retailbeleggers stappen massaal in AI aandelen na de lancering van Chat GPT

  • Uit data van eToro blijkt dat de vijf populairste AI-aandelen op het platform een instroom van 67% nieuwe Nederlandse retailbeleggers zagen in het eerste kwartaal
  • C3.ai maakt de grootste groei door in geopende posities sinds het afgelopen kwartaal, gevolgd door Intel en Alphabet
  • 25% van de Nederlandse beleggers wil meer beleggen in sectoren die profiteren van AI ontwikkelingen, blijkt ook uit het recente Retail Investor Beat-onderzoek

Sinds de lancering van Chat GPT eind november 2022, nam het aantal beleggingen in populaire AI aandelen op het sociale investeringsplatform eToro flink toe. Chat GPT, de door OpenAI ontwikkelde chatbot, is de afgelopen maanden enorm populair geworden en heeft de verbeelding over mogelijkheden van AI aangewakkerd.

Platformdata van eToro laat zien dat retailbeleggers in toenemende mate investeren in bedrijven als C3.ai Inc., Intel, Alphabet, Microsoft en NVIDIA in het eerste kwartaal van 2023. Het nog onbekende C3.ai steeg van bijna 0 beleggers, naar de top-5 van meest gehouden AI-aandelen op het platform. De koers van C3.ai steeg met 105% year-to-date.

Ook is het aantal Nederlandse beleggers dat in Intel belegt gegroeid met 77% sinds het afgelopen kwartaal. Andere aandelen die profiteren van deze trend zijn Alphabet (64% groei in nieuwe posities) en Microsoft (64%).

Het afgelopen Retail Investor Beat-onderzoek van eToro, een wereldwijd onderzoek onder 10.000 retailbeleggers in 13 verschillende landen – bevestigt deze trend. 25% zegt van plan te zijn meer te investeren in sectoren die profiteren van AI in de komende maanden. Daarnaast zegt 26% dat ze digitale transformatie (AI, cloud computing, VR etc.) als lange-termijn thema overwegen. Naast de mogelijkheid om in AI te beleggen, zegt ook een significant aantal (39%) Nederlandse beleggers dat ze bereid zijn om AI en machine learning te integreren in hun beleggingsstrategie.

Jean-Paul van Oudheusden marktanalist bij eToro zegt: “Met de mogelijkheden die ChatGPT nu al biedt, ziet de toekomst van AI er op lange termijn enorm veelbelovend uit. De adoptie onder softwareontwikkelaars wereldwijd is erg hoog. Bedrijven staan te popelen om AI te implementeren in bestaande bedrijfsprocessen om de productiviteit te verhogen en kosten te besparen. Op korte termijn heeft AI in 2023 een echte FOMO-rally op de aandelenmarkt veroorzaakt. Vrijwel alle aandelen die betrekking hebben op AI zijn in trek. Voor bedrijven die zich nog niet hebben bewezen, zoals C3.ai, kan deze door FOMO veroorzaakte stijging een voorbeeld blijken van een aandeel dat wordt gekocht op basis van naam in plaats van het bedrijfsmodel. Daarom is het belangrijk dat beleggers zich richten op use cases in plaats van alleen te kopen op hype. 

BigTech-bedrijven hebben de afgelopen tien jaar veel geïnvesteerd in AI. De Big Five (Apple, Alphabet, Microsoft, Meta en Amazon) alleen al hebben tussen 2010 en 2021 76 AI-bedrijven overgenomen (zie grafiek). De hele wereld is benieuwd naar wat zij achter de schermen ontwikkelen. Ook bedrijven die rekenkracht leveren, zoals NVIDIA en AMD, profiteren van de trend.”

Tabel 1: Groei in nieuw geopende posities in Q1 2023 vs Q4 2022 onder Nederlandse eToro-gebruikers

Bedrijf Groei in nieuw geopende posities Q4 vs Q1
Intel 77%
Alphabet 64%
Microsoft 64%
NVIDIA 59%
Palantir Technologies Inc. 51%
Micron Technology, Inc. 50%
Upstart Holdings Inc 21%
Alphabet Inc Class A 7%
Advanced Micro Devices Inc 1%

*C3.ai is niet opgenomen in de tabel, vanwege het beperkte aantal posities aan het eind van het vierde kwartaal

 

Grafiek 1: Geaggregeerde AI-overnames door Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft 2010-2021 YTD

Bron: CBInsight

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.