Superbelegger Buffett dumpt bankaandelen

Warren Buffett heeft zijn aandelen in meerdere banken verkocht vanwege de “domme” risico’s die hun CEO’s namen en hun winst opdreven met frauduleuze boekhouding.. Hij gelooft dat ze uiteindelijk zullen boeten voor hun misdaden, zoals hij onlangs verklaarde in een interview met CNBC.

De onthulling van de beroemde belegger dat hij problemen in de bankensector heeft voorspeld, is opmerkelijk gezien de huidige turbulentie in deze sector. De recente ineenstorting van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank in maart heeft bezorgdheid gewekt over een mogelijke internationale bankencrisis.

Buffett merkte op dat verschillende banken hun activa tegen aanschafwaarde waardeerden in plaats van tegen marktwaarde, waardoor hun winst kunstmatig werd opgedreven. Bovendien stemden ze hun activa en passiva niet op elkaar af, wat resulteerde in een mismatch. Zo namen ze bijvoorbeeld klantendeposito’s aan die onmiddellijk konden worden opgenomen en gebruikten ze deze om staatsobligaties en hypothecair gedekte effecten met lange looptijden te kopen. Dit leidde tot de ineenstorting van de Silicon Valley Bank in maart.

“Ik hou er niet van als men zich te veel concentreert op de winstcijfers en daarbij naar mijn mening fundamentele bankprincipes vergeet”, zei Buffett over zijn beslissing om zijn bankaandelen te verminderen. “Ik dacht dat de banksector in de problemen kon komen, simpelweg vanwege de dingen die ze hebben gedaan”, vervolgde hij, “ik vond het bankwezen niet meer zo leuk als vroeger.”

Berkshire Hathaway heeft de afgelopen drie jaar zijn belangen in JPMorgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, M&T Bank, en PNC Financial verkocht, en ook de deelneming in BNY Mellon werd met 69 procent en die in de Amerikaanse bank met 95 procent verminderd. Door de verkopen daalde de totale waarde van deze posities.

Buffett leek ook specifiek in te gaan op zijn speculatie met Wells Fargo, waarin hij vele jarenlang had geïnvesteerd voordat hij in het eerste kwartaal van 2022 de laatste van zijn aandelen verkocht. Hij is van mening dat het banksysteem goed moet draaien en dat het belangrijk is om de schuldigen te straffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.