S&P 500: cijferseizoen geeft beslissende impuls

De grote Amerikaanse aandelenindices waren richtingloos bij het sluiten van de week. De recente rally is tot stilstand gekomen voor het hoogtepunt van het cijferseizoen. Zowel de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500, als de Nasdaq 100, met veel techbedrijven, sloten vrijwel onveranderd op vrijdag. Na de rally zijn investeerders voorzichtig geworden, omdat de onzekerheid is toegenomen. Recentelijk hebben de Amerikaanse economische gegevens een onduidelijk beeld geschetst, waardoor de markten heen en weer geslingerd worden tussen een zachte landing van de economie en een recessie. Dat schrijft Maximilian Wienke xtb

Bijvoorbeeld, de enorme daling van de Philly Fed Manufacturing Index toonde aan hoeveel druk de industrie in de VS ondervindt. Aan de andere kant is de inkoopmanagersindex voor de dienstensector verder verbeterd. Er is dus een sterke discrepantie tussen de diensten- en productiesector in de VS. Daarnaast blijven de zorgen over rentetarieven boven de aandelenmarkten hangen. Elke verbetering in de economie doet de zorgen over rentetarieven toenemen. Tot dusver heeft de Fed geen reden om haar restrictieve rentebeleid te veranderen. Pas wanneer de economie in een recessie belandt, is het tijd voor de Fed om de rente te verlagen, maar dat is nog niet het geval. De hoop van marktdeelnemers op meerdere renteverlagingen dit jaar lijkt tot nu toe overdreven te zijn.

Niettemin zullen verse impulsen van het earnings season deze week de brede S&P 500-index en andere aandelen in beweging zetten. Want nu begint de allesbeslissende fase van het lopende earnings season – de week van de waarheid. Met de rapporten van de techzwaargewichten gaat het earnings season de hete fase in, waarbij er geen grote teleurstellingen mogen zijn. De cijfers van Microsoft en Alphabet op dinsdag, Meta Platforms op woensdag en Amazon op donderdag kunnen de beslissende factor zijn voor de S&P 500. Ze zullen de beslissing brengen of er na de huidige consolidatie een bullish breakout komt of dat de markt de consolidatie mogelijk bearish doorbreekt.

Een blik op de S&P 500-futures toont aan dat de rally tegen de weerstandszones bij 4.185/200 is gestuit. Vanaf daar daalde de futures-prijs weer terug en beweegt deze richting de eerder doorbroken trendlijn van een driehoeksformatie. Er kan een backtest van de zone tussen 4.125 en 4.098 plaatsvinden. Vanuit technisch oogpunt is het gebied richtinggevend voor de komende dagen. Om te voorkomen dat de recente uitbraak uit de driehoek een mislukking blijkt te zijn, moet de zone standhouden. Het is dus cruciaal hoe de markt reageert op de cijfers van Big Tech.

Een daling onder de 4.098 kan verdere neerwaartse druk op de S&P 500 tot aan de 50-daagse lijn op 4.044 vrijgeven. Een doorbraak boven de enorme weerstandszone tussen 4.185 en 4.205 zou daarentegen de rally verder kunnen aanwakkeren. Dan ontstaan er nieuwe koersdoelen op 4.315 punten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.