Meer rust met vrouwen aan de top

Dit jaar stuitert de beurs op en neer in tegenstelling van het gekabbel van vorig jaar. De uitspraken en daden van de Amerikaanse president Trump zijn daar debet aan. Deze week ontsloeg hij zijn minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. Dit veroorzaakt een kleine uitverkoop op de beurs.

Als Donald Trump een vrouw was geweest dan was waarschijnlijk deze volatiliteit niet opgetreden. Het blijkt dat hoe meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven staan des te rustiger de portefeuille van beleggers is. Ondernemingen met meer genderdiversiteit onder managers hebben consequent lagere koersschommelingen van aandelen gezien, dat stelt Bank of America in een rapport.

Ondernemingen met meer diversiteit tussen man en vrouw onder managers zien steeds lagere koersschommelingen en lagere volatiliteit van de winst, zei de bank in een rapport van 7 maart. Ze bieden ook een hoger rendement op het eigen vermogen.

Bij analyse van de periode van 2010 tot 2016 ontdekten strategen waaronder Savita Subramanian dat bedrijven in de S & P 500 met vrouwen die ten minste 25 procent van hun leidinggevenden uitmaken, het volgende jaar hogere mediane rendementen op het eigen vermogen kenden. Dit suggereert dat genderdiversiteit het rendement kan verhogen, schreven ze.

Beleggers: neem een vrouw

In een recent artikel hebben wij al reeds aandacht besteed aan het positieve effect van meer geslachtsdiversiviteit. Wanneer we vrouwen gelijk behandelen dan zijn we betere teams, dienen we onze klanten beter en nemen we betere beslissingen. Niet alleen beleggen vrouwen beter maar ze zorgen ook voor een hoger rendement. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij gekeken is naar de koers van aandelen van bedrijven waarbij vrouwen overwegend de dienst uitmaken. De ondernemingen met een “sterke vrouwelijke leiderschap”  boden 36,4% meer rendement op het vermogen dan door mannen gedomineerde bedrijven.

De recente resultaten van de zakenbank lijken dit te bevestigen. De bevindingen waren met name sterk voor technologiebedrijven, aldus het rapport van Bank of America.

“Hoewel we geen betere prijsprestatietrends vonden voor bedrijven met hoge ESG-scores op genderdiversiteitsmetrics, hebben we deze meetwaarden als effectieve signalen van toekomstig prijs- en winstrisico gevonden, evenals een signaal van toekomstige rendementen op het eigen vermogen, “Schreven de analisten. “Daarnaast zijn bedrijven met hoge scores op deze statistieken over het algemeen opnieuw beoordeeld in de afgelopen jaren.”

De studie keek ook naar de participatie van vrouwen in bedrijfsonderdelen, die het afgelopen decennium “gestaag is verbeterd”, maar “er is nog een lange weg te gaan.” Slechts 11 procent van de bedrijven in de toonaangevende beursgraadmeter S & P 500 bestaat ten minste een derde van het bestuur uit vrouwelijke leden.

Het hebben van een divers bestuur is een belangrijk aspect van corporate governance en helpt bedrijven om zichzelf beter te vertegenwoordigen en zich te verhouden tot hun klanten, schreven de strategen. Het kan met meer uiteenlopende meningen en ideeën komen en het bedrijf beter helpen te concurreren en zich aan te passen aan veranderingen in de branche.

Dit had een groot verschil kunnen maken in industrieën zoals de detailhandel die zich vooral richten op jonge vrouwen, waar slechts 30 procent van de bestuursleden vrouw was, aldus consumentanalist Lorraine Hutchinson. Sommige retailers hadden helemaal geen vrouwen in hun raden en de gemiddelde leeftijd van de bestuursleden was 62.

Een grotere bestuursdiversiteit had de sector kunnen redden van enkele van zijn uitdagingen. Het kont wellicht meer prioriteit gegeven aan online bestedingen boven boven winkeluitbreiding.

De Bank of America-studie volgt op een soortgelijk onderzoek van de Nordea-bank, die de 100 grootste beursgenoteerde ondernemingen in de Scandinavische regio analyseerde, waarbij gekeken werd naar het rendement op geïnvesteerd vermogen en de koersprestaties over een periode van 12 jaar tot en met 2016. Uit die studie bleek dat vrouwen beter door onrustige navigeerden dan mannen.

Voorkom dure beleggingsfouten en vraag het waardevolle rapport: “De 10 valkuilen van zelf beleggen” aan. KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.