Loont waarde-beleggen nu?

In de jaren dertig en veertig ontwikkelde de Amerikaan Benjamin Graham het concept van value investing (waarde beleggen). Volgens Graham moest je bedrijven kopen op het moment dat ze goedkoop zijn in relatie tot fundamentals als winstontwikkeling, kasstromen en boekwaarde. Graham toonde ook aan, dat value investing zeer attractief kon zijn in beermarkten, zelfs in de beermarkt die volgde op the Great Crash van 1929. Warren Buffett heeft de theorie van Benjamin Graham met veel liefde en veel succes omarmd.

Het heeft er echter alle schijn van, dat de theorie van Value investing in de huidige crisis niet van toepassing is. Value investing levert sedert 2007 de belegger zelfs minder rendement dan beleggen in groeiaandelen. Dat is opmerkelijk, want beleggen in groei moet volgens de theorie op termijn een minder zeker rendement opleveren dan Value/Waarde. De huidige underperformance van Value/waarde ten opzichte van Groei laat zich echter wel verklaren. In 2007 golden banken nog als waarde-aandelen, maar daar is op dit moment geen sprake meer van. Daarnaast behoren technologieaandelen en farmacieaandelen traditiegetrouw niet tot de klasse van waarde-aandelen. En juist farmacie en technologie hebben de afgelopen jaren uitstekend gepresteerd.

Los daarvan toont recent onderzoek aan, dat de outperformance van Value cyclisch van karakter is en afhangt van zaken als de markt, de rente en de economische cyclus. Een hoge rente is voor veel beleggers en aansporing om snel te handelen. Afwachten is dan duur en dus kiezen beleggers voor goedkope aandelen. Het zal niemand ontgaan zijn, dat de rente momenteel extreem laag is. Ook de markt kan Value een handje helpen en wel wanneer de top van de markt bereikt is en er een periode van correctie aanbreekt, zoals gebeurde na het klappen van de Internetbubbel aan het begin van deze eeuw. Beleggers kozen en masse voor defensieve aandelen met een lage waardering. Het echte moment van glorie voor Value breekt aan wanneer de winsten van bedrijven weer gaan verbeteren. Op dat moment gaat alle aandacht uit naar Groei, maar ten onrechte. Uiteindelijk leveren de goedkope waarde-aandelen de belegger meer rendement. Het beursjaar 2009 is daar een voorbeeld van.

Value doet het goed, zo lijkt het, als de beleggingsomgeving er angstaanjagend uitziet. Dat is nu allerminst het geval. Er gebeurt feitelijk heel weinig, alles hobbelt maar door zonder veel overtuiging van richting of trend. Het is wachten op een nieuwe fase in de cyclus die zich maar niet aandient. Maar dat is niet de enige factor die de performance van Value negatief beïnvloedt. Er speelt nog een meer fundamenteel probleem. Onderzoek laat zien, dat value funds tussen 1991 en 2013 een gemiddeld rendement leverde van 9,36%. Dat is beter dan de 8,97% die de S&P 500 in dezelfde periode scoorde. Het is echter minder dan op theoretische gronden te verwachten was.

De oorzaak van die teleurstelling is het menselijk gedrag. Value vraagt om geduld en dat hebben veel beleggers niet. Bovendien wachten ze ook vaak te lang om in Value te stappen. Daardoor missen ze het eerste rendement. Tot hun krediet kan echter opgemerkt worden, dat Value beleggers de markt beter aanvoelen dan beleggers die niet voor Value kiezen. Uit onderzoek blijkt, dat zij vaak beleggingsfondsen kiezen die een hoge fee vragen en daar minimale rendementen tegenover stellen. De duurste fondsen leverden over de periode 1991 – 2013 een gemiddeld rendement van 2,87%. Die beleggers zijn dus dubbel gepakt!

De les is, dat beleggen in waarde loont, maar dat je inderdaad voor de lange termijn moet beleggen. Wie dat niet kan of niet wenst, moet eens denken aan goed risicomanagement!

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

1 gedachte over “Loont waarde-beleggen nu?”

  1. ‘Waarde-beleggen’ heeft pas nut als het eerst een zooitje,om het maar plat te zeggen, is geweest. En dat is het nog niet, dus om ‘nu’ te starten zal niet heel slim zijn, wacht nog maar een jaartje daarmee…. Maar inderdaad, de rendementen kunnen leuk zijn, mits op het juiste moment ingestapt natuurlijk anders draait het uit op een drama.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.