Zowel particulieren als ondernemers maken in het begin van het jaar de balans op. Het is een mooi punt om de financiële administratie eens goed te bekijken. Bekijk dan ook gelijk je beleggingen die je hebt. Afgelopen jaar is een top beleggingsjaar geweest, waarschijnlijk heb je een mooi rendement kunnen maken. Maar had dit ook beter gekund? Wil je daar wat zinnigs over zeggen? Bekijk dan een aantal afwegingen hieronder.
Sluiten je beleggingen nog aan bij je wensen?
Zit je nog op de juiste koers met je beleggingen? Wat is je doel? En wat voor risico wil je daarbij lopen? Kijk eens kritisch naar je beleggingen, rendement en kosten van je huidige aanbieder.
De juiste koers?
Toen je begon met beleggen, heb je voor jezelf een aantal uitgangspunten bepaald: het beleggingsdoel dat je wilt bereiken, de tijd dat je je geld kunt en wil missen en het risico dat je wil lopen. Misschien wil je wel eerder stoppen met werken, je pensioen aanvullen of bij het helpen betalen van de studie van je kinderen. Welk doel je ook kiest, vermogen opbouwen kost tijd. Een lange termijn focus is dan ook belangrijk om op koers te blijven. Maar in de tussentijd is er misschien het een en ander veranderd. De waarde van je beleggingen heeft zich wellicht anders ontwikkeld dan je gedacht had of misschien is er wel iets in je persoonlijke situatie veranderd.
Daarom is het verstandig om regelmatig te checken of je nog op koers ligt. Daarbij is het belangrijk om te toetsen of het verwachte rendement en het bijbehorende risico nog aansluiten bij de haalbaarheid van je doel? Wellicht is het beter gegaan dan je had verwacht en kun je in het vervolg wat minder risico lopen om je doel te bereiken. Of andersom, moet er een tandje bij om je doel te halen.
Ben je tevreden over je rendement?
Hoeveel rendement hebben je beleggingen in de afgelopen jaren opgeleverd? Een overzicht van je behaalde rendement vind je op de website van je vermogensbeheerder of in de beleggingsrapportages die je ontvangt. Hou er dan rekening mee dat risico en rendement over het algemeen hand in hand gaan; hoe meer rendement, hoe meer risico je doorgaans zult lopen met je beleggingen.
Waar betaal je voor?
Kijk ook eens naar je kosten dit je betaald voor het beleggen. Laat je je vermogen beleggen door een vermogensbeheerder? Dan profiteer je van de expertise van professionele beleggers en het comfort om het beheer uit handen te geven. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Weet jij waar je voor betaalt? De basis is de beheerfee of beheervergoeding, daarnaast betaal je afhankelijk van de beleggingen in je portefeuille nog indirecte kosten. Deze zijn over het algemeen verwerkt in de koers van je beleggingsfondsen. Maar wees er bewust van dat de totale kosten flink kunnen verschillen per aanbieder.
Een second opinion op je beleggingen door een expert van Evi van Lanschot
Past de huidige manier van beleggen nog bij je? Wil je weten hoe haalbaar jouw doelen zijn? En of het gekozen risicoprofiel wel past bij je persoonlijke situatie? De ervaren beleggingscoaches van Evi van Lanschot nemen dit soort vragen graag met je door en werpen een frisse blik op je beleggingen. Je kunt vrijblijvend een second opinion aanvragen door een belafspraak te maken met één van beleggingscoaches.
Start met Automatisch Beleggen
Het kan goed misgaan en dat is wel gebleken.
Het heet dat actieve fondsbeheerders het best tot hun recht komen in volatiele tijden. Dan pas kunnen ze hun meerwaarde bewijzen !
Veel beleggers ontdekken momenteel de aandelenmarkt voor zichzelf - en willen graag een ETF kopen. Maar hoe moet u investeren? Is kopen en vasthouden het nog waard ?
Gezien de sancties van het Westen is het onzeker of Rusland zijn schulden in het buitenland zal terugbetalen. Internationale investeerders moeten voorbereid zijn op wanbetalingen.