De internationale financiële markten zijn niet echt van hun a propos gebracht door de uitbraak van het coronavirus. Volgens Goldman Sachs is het gedrag van beleggers verklaarbaar en goed te begrijpen. Ze hebben goed naar het verleden gekeken.
Toen de Sarsepidemie aan het begin van deze eeuw piekte, bevonden markten zich op het dieptepunt. In de 2de week van deze maand leek de uitbraak van het Corona virus over zijn hoogtepunt. Toen de Sars epidemie gepiekt had, volgde een sterk herstel op de financiële markten.
In Azië gingen de beurzen vanaf het dieptepunt binnen 3 maanden 18% omhoog en 23% binnen een half jaar. Goldman Sachs waarschuwt wel voor overdreven optimisme. Waarderingen zijn al hoog en de macro omgeving is niet je van het. De bankiers wijzen op de zwakke economie van China en de voortsudderende handelsoorlog. Het is bovendien heel kwestieus of de uitbraak over zijn hoogtepunt heen is. Er lijkt eerder sprake van een hernieuwde upswing.
Start met automatisch beleggen
Soms is het leuk om gelijk te krijgen. We hebben al jaren geroepen dat een hoger rendement gehaald kan worden met beleggingsrobots.
In de dagelijkse drukte op de beurs speelt emotie een grote rol. Het gedrag van elke belegger wordt bepaald door tal van psychologische factoren.
De markten zijn bijna volledig hersteld maar iedereen heeft het over de beurscrash in het najaar van 2020. Komt die er ook echt ? Wordt het erger dan voorheen?
Iedereen is iedereen advies aan het geven. Daar ga ik ook een bijdrage aan leveren.