Het coronavirus slaat terug

Financiële markten schrikken er hopelijk een beetje van. Die waren met hun gedachten al lang met de post coronavirus periode bezig. Dat zou een gelukzalige periode worden van een enorme fiscale stimulering in China.

Dan is het waarschijnlijk toch hard ontwaken als een bedrijf als Apple met een winstwaarschuwing komt. Op zich is die waarschuwing niet zo vreemd. In China heerst het coronavirus en veel fabrieken liggen al weken stil of zijn fors onderbemand. Ook veel Applewinkels in China zijn nog gesloten of af en toe open met slechts weinig klandizie.

Apple wordt nu slachtoffer van zijn eigen fijnmazige supply chain in China. Er blijkt niet veel voor nodig om dit fijnmazige netwerk te verstoren. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voordat buiten China de iPhone minder gemakkelijk te krijgen is.

Het lijkt nu wachten voordat andere grote bedrijven met gelijksoortige waarschuwingen komen. De verstoring door het coronavirus zal ongetwijfeld slechts tijdelijk zijn. Ongetwijfeld zal menig Ceo zich eens achter de oren krabben en zich afvragen of het wel zo slim is zo zwaar op China te leunen voor zijn supply chains.

De heer Trump kan zomaar de lachende derde worden. De financiële markten zullen even op de blaren moeten zitten van hun ongeremd optimisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.