Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hedgefunds: een introductie (3)

In deel I en deel II van dit drieluik heb ik geprobeerd om het fenomeen ‘hedgefund’ nader toe te lichten. In dit laatste deel wil ik u laten kennismaken met een hedgefund dat niet alleen voor de professionals toegankelijk is, maar waarin ook particulieren eenvoudig kunnen beleggen: GAIA Egerton European Equity, dat sinds enkele weken ook beschikbaar is via CoBeleggen.

Twee belangrijke conclusies die in de voorgaande columns werden getrokken: een hedgefund is niet hetzelfde als een private equity fund of ‘opkoopfonds’ (in ieder geval is terughoudendheid bij dergelijke vergelijkingen gewenst: het ene hedgefund is het andere niet). Tweede conclusie: short-gaan, een veel toegepaste hedgefundstrategie, brengt niet per se hoge risico’s met zich mee. Integendeel: veel hedgefunds nemen shortposities in om daarmee hun longposities (bijvoorbeeld een belegging in aandelen) af te dekken.

Een hedgefund dat zowel met long- als met shortposities werkt, is Schroder GAIA Egerton European Equity. GAIA staat voor Global Alternative Investment Access: een door Schroders ontwikkeld platform waarop een selectie van hedgefunds wordt aangeboden. Kern van het GAIA-platform is dat de aangeboden fondsen aan de zogenoemde UCITS III-richtlijnen voldoen (UCITS III: Europese regelgeving op het gebied van beleggingsfondsen die in de EU worden verkocht). Dit ‘fondspaspoort’ stelt hoge eisen aan onder meer de transparantie en het risicomanagement van de fondsen. Bovendien biedt het GAIA-platform een verhandelbaarheid van minimaal tweemaal per maand (hedgefunds hanteren doorgaans een wachttijd van minimaal een maand voor verkoop van stukken). Voor het Schroder GAIA Egerton European Equity fund geldt een wekelijkse verhandelbaarheid. Dat de fondsen op het GAIA-platform voldoen aan de UCITS III-richtlijnen, mag gezien worden als een stap vooruit: in het verleden waren veel beleggers huiverig ten opzichte van hedgefunds vanwege de gebrekkige regulering rond deze fondsen.

Het eerste fonds dat Schroders op het GAIA-platform biedt, is een exacte weerspiegeling van het zeer succesvolle Egerton European Equity Fund Limited. Alle fondsen die Schroders beschikbaar stelt, worden aan een strenge selectieprocedure en risicoanalyse onderworpen door NewFinance Capital, dochter van Schroders. NewFinance Capital maakt hierbij gebruik van de expertise die is opgebouwd bij het samenstellen van funds of hedgefunds.

Egerton European Equity maakt gebruik van zowel long- als shortstrategieën. De nadruk ligt echter op longposities, aldus John Armitage, oprichter en CFO van het fonds: “Hoewel we de mogelijkheid hebben om shortposities in te nemen, ligt de nadruk op het genereren van long beleggingsideeën. We zien kansen in het shortgaan in ondernemingen met een slechte balans en achterhaalde bedrijfsmodellen, en kunnen zo extra rendement toevoegen aan de portefeuille.”

Egerton European Equity richt zich voornamelijk op Europese aandelen maar kan ook beleggen in aandelen buiten Europa. Sinds de oprichting in 1994 behaalde het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 16 procent. Bovendien werd in 15 van 16 kalenderjaren een positief rendement behaald. Via CoBeleggen is het eenvoudig mogelijk om GAIA Egerton European Equity aan te kopen.

Allard Gunnink

Beleggers Coöperatie

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *