AEX: is dit alles?

Ik denk het niet. Het herstel sinds afgelopen vrijdag zie ik als tijdelijk. Zodra deze correctie compleet is, kan een nieuwe daling met gemak de 300 punten in de AEX neerwaarts passeren. Vandaag een beeld van de mogelijkheden voor de korte termijn.

Herstel na een turbulente week

Als gevolg van het reddingsplan lijken de financiële markten in rustiger vaarwater aangekomen. Is er nu aan de voorwaarden voldaan om een nieuwe fase van koersstijgingen in te luiden? Ik denk het niet. Op technische gronden is de kans op een daling, tot onder 290 punten in de AEX, erg groot. Zodra het herstel waarin we ons sinds maandag bevinden compleet is, in theorie kan dit vandaag al zijn, is er in mijn ogen nog een daling te verwachten.

Hoe ver?

Op basis van de eerste daling 358 – 307 zijn er een aantal doelen te bepalen. In veel gevallen zien we een verhouding waarbij  golf C gelijk is aan golf A. Indien we vandaag de top van het herstel hebben gezien op 339 dan is het doel bij gelijke dalingsgolven 288. Niet ongebruikelijk is een verhouding C is 1,618* A, in dat geval ligt het doel in de buurt van 255.

TA AEX 12 mei 210
TA AEX 12 mei 210

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Omdat de stijging in de AEX vrijwel exact is gestrand op 61,8 % herstel van de daling en omdat ook in de S&P 500 het herstel compleet kan zijn, is de kans aanwezig dat de daling op korte termijn een vervolg gaat krijgen. Echter dat het herstel meer tijd in beslag gaat nemen mogen we niet uitsluiten. De vorm van een correctie is nu eenmaal lastig te voorspellen.

2010-05-12 Herstel compleet
2010-05-12 Herstel compleet

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

In het geval dat het herstel meer tijd in beslag gaat nemen is het nog maar de vraag of de AEX substantieel boven 340 punten uit weet te komen.

2010-05-12 Meer tijd
2010-05-12 Meer tijd

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

2010-05-12 meer tijd 2
2010-05-12 meer tijd 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Daarom lijkt het dan ook zinvol om de short positie te verzwaren. Dit kan men doen door de aankoop van een sprinter short op de AEX met een stop loss op 357 of door de aankoop van een put spread op de AEX.

Koop put AEX juni 300 in combinatie met de verkoop van een put AEX juni 280. Op dit moment is de prijs van deze combinatie euro 1,50.

Conclusie

De kans is groot dat zich de komende dagen een nieuwe dalingsgolf aandient, het herstel heeft in de meeste merken aan de voorwaarden voldaan. In eerste instantie is een doel te bepalen voor deze daling tot ongeveer 290-288 punten in de AEX. Als de paniek echt uitbreekt is een daling tot 255 ook een mogelijkheid. Voldoende reden om de shortpositie te verzwaren.

Positie:

Bestaande positie AEX short op 351
Nieuwe positie AEX short op 335

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “AEX: is dit alles?”

  1. sja, aardig verhaal Jan, maar ik snap iets niet in je bevindingen? Je gaat extra short waar we de beurs toch effe hoger gaat/wil, en ik lees verder niks dat je winst genomen hebt in de recente daling en ook geen stoploss noemt. Ed uit Den Haag

  2. Jan Groothaar

    Sluit op dit moment de helft van de ingenomen short positie op een koers van 322.

    Verdere informatie ziet u vandaag op de site.

    Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.