Wat is een afspraak waard op de financiële markten. Niet zo heel veel, zo krijg je soms de indruk. Neem bijvoorbeeld de zogeheten Net-Zero Banking Alliance. Banken, die bij deze club zijn aangesloten, zeggen toe een actief bijdrage te zullen leveren aan het terugdringen van de emissies.
Dat klinkt mooi en hoopgevend, maar wat is de praktijk? Uit onderzoek blijkt dat er een groot verschil is tussen woorden en daden. In het afgelopen jaar verschaften de grote banken van deze wereld de fossiele industrie financiering ter waarde van $ 742 miljard. Sinds het Verdrag van Parijs in 2016 gaat het om een totaalbedrag van $ 4,6 biljoen in totaal.
Het gaat dus om forse bedragen en het ziet ernaar uit dat de oorlog in Oekraïne als gevolg zal hebbend dat er waarschijnlijk in 2022 en misschien ook de jaren daarna er nog meer miljarden dollars naar de fossiele industrie zullen vloeien. Van een afbouw lijkt absoluut geen sprake.
De grootste zondaar is JP Morgan met een bedrag ter financiering van $ 61,7 miljard in 2021. Gelukkig neemt de bank naar eigen zeggen ‘pragmatische stappen’ om zijn reductiedoelstellingen te bereiken. We kunnen gerust weer adem halen.
Het probleem is dat banken hun beleidsdoelstellingen zo geformuleerd hebben, dat er steeds weer geitenpadjes te vinden zijn om door te gaan met de financiering. Sterker nog, heel veel banken hebben simpelweg geen beleid om hun financiering van de fossiele industrie af te bouwen.
Nee, dat is niet helemaal waar. Steeds meer banken willen geen geld meer stoppen in de kolensector. Maar financiering voor de kolenindustrie bedroeg slechts 4% van het totale bedrag van $ 4,6 biljoen die sinds 2026 naar de fossiele industrie zijn gestroomd.
Wantrouwig ingestelden zouden dit symboolpolitiek kunnen noemen. Dat is niet helemaal onlogisch, want de financiering van de uiterst vervuilende teerzandolieprojecten in in 2021 met 50% gestegen ten opzichte van 2020. Het ging om een bedrag van $ 23,3 miljard
Het maakt je toch nieuwsgiering hoe die pragmatische stappen van een grootfinancierder als JP Morgan eruit zien. Zouden ze toevallig het meest recente IPPC-rapport hebben gelezen?
Start met Automatisch Beleggen
Tijdens de coronapandemie is het aantal vrouwelijke beleggers in Nederland flink gegroeid: 33% van de huidige vrouwelijke beleggers is in de afgelopen twee jaar begonnen met beleggen.
De fossiele industrie deugt niet! Dat wordt steeds duidelijker. Uit historisch onderzoek blijkt, dat Total al vroeg in de jaren zeventig wist van de gevaren.
Moeten beleggers hun risicoperceptie bijstellen? Het beleid van centrale banken sinds 2008 heeft de traditionele relatie tussen risico en rendement in de war geschopt.
De markten zijn bijna volledig hersteld maar iedereen heeft het over de beurscrash in het najaar van 2020. Komt die er ook echt ? Wordt het erger dan voorheen?