‘Direct Beleggen’

Enigszins tot mijn verbazing kom ik met grote regelmaat beleggers tegen die niet bekend zijn met het fenomeen ‘direct beleggen’. Zij weten dus niet dat zij de kosten voor aan- en verkoop van effecten heel eenvoudig met ruim 80% (!) kunnen verlagen. ‘Direct beleggen’ is alleen geschikt voor beleggers die bekend zijn met beleggen en die weten wat ze willen kopen of die zich laten assisteren door een gekwalificeerd persoon.

Direct beleggen is niks meer en niks minder dan beleggen via de bestaande internetsystemen van de respectievelijke banken maar dan met één verschil en dat is dat u jegens uw bank schriftelijk verklaart dat u geheel en al zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de uit te voeren transacties. Aangezien banken hierdoor een veel minder zware zorgplicht jegens hun klant hebben en de bankadviseur bij uw transacties niet meer direct betrokken is, kunnen zij u dit zeer scherpe tarief aanbieden. Feitelijk gebruikt u alleen nog maar de systemen van de bank. Het begrip dat in ons vak hiervoor gebruikt wordt, is ‘execution only’.

Het voordeel van direct beleggen wordt nogal eens onderschat. Als een belegger 10% van zijn portefeuille muteert en er iets anders voor in de plaats koopt, dan bedraagt de totale omzet 20%. Immers tegenover 10% verkopen staat ook nog eens 10% aankopen.

Stel nu eens dat u voor €100.000,- verkoopt en voor €100.000,- er iets anders voor terugkoopt, dan bent u gemiddeld bij banken 0,6% – 0,7% kwijt. Dit komt overeen met ongeveer €650,- per één ton belegging. In dit voorbeeld dus circa €1.300,-. Verricht u deze transacties via direct beleggen dan heeft u gemiddeld €220,- aan transactiekosten, een voordeel dus van ruim €1.000,-

De meeste beleggers zijn na het geven van deze uitleg zeer geïnteresseerd en overwegen serieus er gebruik van te gaan maken. Maar ja ……… alles zelf doen is in het begin wel heel spannend en zelfs een beetje eng. “Als ik nou een fout maak”, hoor je ze dan denken.

Met enige onzekerheid zetten ze, gezien het forse financiële voordeel, de eerste stap.

De aanvraagprocedure is terecht omgeven met de nodige inhoudelijke en kritische vragen, maar eenmaal hier doorheen geworsteld, is gemiddeld binnen anderhalve week geregeld.

Grootbanken hebben direct beleggen met frisse tegenzin in de markt gezet om de prijsbewuste en vaak actieve belegger een alternatief te bieden voor de groeiende populariteit van internetbanken als BinckBank en Alex. De meeste banken bieden deze vorm van beleggen aan.

De beste geautomatiseerde beleggingssystemen leveren BinckBank, Alex en ABN AMRO Bank, hoewel deze laatste bank beleggers wel afschrikt met de vele ingebouwde en herhaaldelijke waarschuwingen. Deze drie systemen beschikken over een keur aan toepassingen, prachtige grafiek mogelijkheden, schaduwportefeuilles, aanvullende beleggingsinformatie en redelijk tot goed functionerende rapportages.

Van de grootbanken levert ABN AMRO met het door haar genoemde TradeBox, met kop en schouders het beste en meest geavanceerde systeem. Minder goede en minder gebruikers-vriendelijke systemen bieden Fortis, ING en de Rabobank. Deze systemen bieden een mager palet aan beleggingsmogelijkheden en beschikken niet of nauwelijks over informatiemodules.

Er zijn ook banken die überhaupt geen elektronische transactiesystemen aanbieden. Wij noemen u in dit verband Van Lanschot, MeesPierson, Merrill Lynch, Schretlen, Insinger en Ten Cate. Klanten van deze banken, die een eigen visie op de markt hebben en hun adviseur niet bij alle transacties nodig hebben, betalen voor effectentransacties doorgaans het gebruikelijke dure tarief.

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.