Permanente portefeuille +9% dankzij aandelen

Met een sterk rendement van 2,1% in september is de permanente portefeuille bezig aan zijn opmars. Het totaalrendement voor 2009 tikt nu op 9%. Niet slecht voor een portefeuille die nauwelijks 2,7% verlies had in 2008.

De permanente portefeuille houdt zich niet bezig met de toekomst te proberen voorspellen maar bestaat uit 25% aandelen, 25% obligaties, 25% goud en 25% cash. Hier een overzicht van de verschillende activa hun rendementen dit jaar:

Permanente portefeuille in 2009
permanente portefeuille in 2009

Ook deze maand zet de stijging van aandelen door. De koersen stegen met liefst 4,3%. Dit brengt het totaalrendement voor aandelen in 2009 voorlopig op 24%. Ook goud deed het in september weer goed met een rendement van 2,7% wat het totaalrendement van goud voor 2009 voorlopig op12% brengt. Obligaties hielden stand met 0,7% rendement deze maand maar staan nog steeds negatief op -1%voor het jaar wat wil zeggen dat je de rente die je krijgt hebt zien opgaan in rook + nog iets meer. Cash heeft ook in september weer een historisch laag rendement gekend van 0,03% waardoor het totaalrendement van cash voor 2009 op slechts 1% staat.

De 25% aandelen waar we begin 2009 mee begonnen vertegenwoordigen nu 28% van de permanente portefeuille. Goud vertegenwoordigt nu 26%. Obligaties en cash elk 23% van de portefeuille. Balanceren doen we enkel op het einde van het jaar zodat elke activa teruggeschaald wordt op 25%. Wij gaan alleen wijzigingen in de wegingen aanbrengen als aandelen morgen zouden exploderen en 35% van de portefeuille vertegenwoordigen of totaal in elkaar klappen en slechts 15% van de portefeuille uitmaken. Maar zolang dat niet gebeurt blijven we er mooi af en laten we het balanceren voor op ons eindejaarsfeestje.

Toch weer een verrassend resultaat. Vorig jaar drukte de koersval van aandelen (-43% in 2008) en waren het obligaties (+18% in 2008) die steun boden. Dit jaar is het juist andersom.

De staatsleningen doen niet veel nuttigs maar aandelen zijn bezig met het beste jaar in lange tijd neer te zetten. Ook goud blijft echter trouw bijdragen tot het rendement nadat het ook in 2008 voor 10,7% rendement had gezorgd:

Rendement permanente portefeuille sinds 1999



Niettegenstaande blijft vastgoed dalen en staat de economie op een laag pitje. De werkloosheid blijft stijgen en is 2009 voorlopig verre van een deflatie jaar. De inflatie slaagt hevig toe in aandelen en goud.

Beleggers die aan de zijlijn stonden en hun geld geparkeerd hadden in vastrentende waarden of in kasgeld hebben de boot gemist en zagen hun koopkracht afnemen ten opzichte van aandelen en goud.

Wat de rest van het jaar zal doen, verdere inflatie of weer deflatie zoals in 2008 zullen we zien. Ik gok dat aandelen iedereen blijven verbazen, goud het goed blijft doen en obligaties blijven wegzakken terwijl cash een lage rente blijft hebben. Marc Faber zal dus gelijk gekregen hebben dat de beurs het goed ging doen in 2009 maar hij zal ook ongelijk krijgen dat goud het minder goed zou gaan doen in 2009.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.