Wanneer de winterjassen uit de kast komen, we onszelf door de koude wind van A naar B moeten verplaatsen en de blaadjes aan de bomen (normaal gesproken) bruin worden gebeurt er ook wat opmerkelijks op de beurs. Oktober is een van de meest gevreesde maanden voor beleggers, de ”oktoberdip” is over de afgelopen eeuw een terugkerend fenomeen gebleken. Keert het fenomeen echter terug in 2021? Tot dusver lijkt de oktoberdip grotendeels vermeden te zijn, maar schijn kan bedriegen.
A self-fulfiling prophecy?
Door velen wordt de oktoberdip beschouwt als psychologisch verschijnsel, beleggers anticiperen op dalende aandelen en vervullen zo hun eigen self-fulfilling prophecy. Hierbij is september veelal een slechtere maand voor aandelen dan oktober. Een korte blik op de afgelopen jaren:
- In 2018 was het niet oktober, maar december waarin de zogeheten crash plaatsvond
- 2019 zag een overvloed aan indicatoren dat de oktobercrash zou terugkeren, deze bleef echter uit. Wel was de markt erg volatiel rond deze tijd.
- Het Covid-jaar, 2020 zag een dip in oktober. Deze stond echter niet in verhouding met de diep die we tijdens de lente van 2020 gezien hebben.
2008
De crash van 2008 zit voor velen nog vers in het geheugen. Voor De Kritische Belegger was het zelfs de voornaamste reden om het onafhankelijke automatisch beleggings algoritme te creëren om zodoende de banken- en de fouten die de crisis veroorzaakten te vermijden. 29 september, oftewel Black Monday zag een fikse daling op de AEX, deze werd vervolgens overschaduwt door de volgende oktobermaand.
Met de kennis van vandaag kunnen we zeggen dat de crash van 2008 natuurlijk onvermijdelijk was. Het is echter opmerkelijk dat het uitgerekend oktober (of een paar dagen daarvoor) was wanneer de crisis begon.
2021
Een oktoberdip is dit jaar tot dusver uitgebleven, echter heeft de (recente) geschiedenis aangetoond dat deze ook een korte tijd later plaats kan vinden. Het is zelfs zo dat veel experts zeggen dat een groot deel van de aandelen sterk overgewaardeerd is. Hierbij staat de marktsentiment indicator van Warren Buffett voor verschillenden beurzen over de wereld sterk in het rood.
Het is wel belangrijk om mee te nemen dat dit al langere tijd het geval is en dat door Covid de beurzen onnatuurlijk beïnvloed zijn. De indicator evalueert de aandelenmarkt op basis van de omvang van de economie het afgelopen kwartaal. Natuurlijk is de economie de afgelopen kwartalen instabiel geweest. Wél hebben een aantal respectvolle experts gewaarschuwd voor zeepbellen van epische properties, door Michael Burry zelfs beschreven als ”the mother of all crasher” voornamelijk op de crypto markt.
Don’t worry be happy
Veel indicatoren wijzen op een correctie van de waardering van veel aandelen. Ondanks volatiliteit binnen de markt de afgelopen tijd is het uitzicht voor de nabije toekomst alsnog positief volgens velen. Hierbij lijkt de oktoberdip in oktober zelf in ieder geval vermeden.
De beste houding om op dit moment aan te nemen is:
- Geniet van de positieve voorspelling in de juiste sectoren
- Wees waakzaam voor overgewaardeerde aandelen, deze zijn er momenteel in overvloed
- Laat je niet gek maken door de psychologische connotatie van ‘de oktoberdip’
- Een correctie in de waardering van veel aandelen lijkt onvermijdelijk, echter zal de overwaardering in bepaalde gevallen een nieuwe realiteit blijken
Start met Automatisch Beleggen
In de afgelopen weken zat de goudprijs flink in lift. Volgens het team van VanEck, een vermogensbeheerder met meer dan vijftig jaar ervaring met beleggen in goud en goudaandelen, is het nog steeds een...
De fossiele industrie deugt niet! Dat wordt steeds duidelijker. Uit historisch onderzoek blijkt, dat Total al vroeg in de jaren zeventig wist van de gevaren.
Uit een onderzoek van Allianz Global Investors blijkt dat nieuwsgebeurtenissen de beslissingen van fondsbeleggers veel minder beïnvloeden dan verwacht.
Markten zijn irrationeel. Vaak regeert de dwaasheid. Het is dus niet vreemd dat ook hier complottheorieën de ronde doen.