Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Clean Tech 2.0, the next big thing?

Als er één plaats is waar men denkt te weten wat de nieuwe technologie wordt die de wereld gaat veroveren, dan is het wel in Silicon Valley. Al vroeg in deze eeuw, enkele jaren na het barsten van de Internetbubbel, groeide de overtuiging dat Clean Tech alles in zich had om het nieuwe grote verdienmodel voor beleggers te worden. Venture capitalists stelden zich op in rijen van drie om startups in solar-, wind– en/of batterijtechnologie van voldoende kapitaal te voorzien om hun dromen werkelijkheid te doen worden.

Clean Tech 1.0
Het ontwaken was echter wreed. Volgens PriceWaterHouseCoopers (PWC) leden al deze partijen tussen 2006 – 2011 een gezamenlijk verlies van $ 25 miljard. Velen haakten gedesillusioneerd af en richtten hun financiële aandacht op de appontwikkelaars, op software of Kunstmatige Intelligentie. Clean Tech 1.0 was mislukt, omdat investeerders te veel inzetten op grote technologische doorbraken en geen oog hadden voor stap-voor-stap ontwikkelingen.

De Amerikanen gingen uit van het principe, dat van de 100 initiatieven er slechts één succesvol hoefde te zijn. Het was het beleid van grote stappen, snel thuis. Het stap-voor-stap beleid was dan ook de basis voor het grote succes van de Chinezen. Bedrijven daar zetten met steun van Beijing in op de grootschalige productie van zonnepanelen. Ze slaagden erin om in betrekkelijk korte tijd de kosten daarvoor met maar liefst 80% te laten dalen. Tegen dat geweld konden de Amerikanen niet op en veel bedrijfjes gingen over de kop.

Maar elk nadeel heb zijn voordeel, zoals Johan Cruijff placht te zeggen. Het Chinese succes op het gebied van kostenverlaging voor solar, windenergie en batterijtechnologie heeft als het ware een infrastructuur gebouwd, waardoor een nieuwe golf aan investeringen in schone energie op gang aan het komen is. De tijd voor Clean Tech 2.0 is aangebroken, aldus optimistische beleggers.

Klimaatverandering
Er is echter een duidelijk verschil met fase Clean Tech 1.0 te zien. Het aandachtsgebied voor investeringen is veel breder dan in de eerste fase. Er gaat geld naar zaken als nieuwe opslag- technologieën voor batterijen, naar duurzame brandstof voor vliegtuigen, naar kunstvlees en naar beton vrij van CO2-uitstoot. Het nieuwe toverwoord daarbij is klimaatverandering. Ook de manier van financiering is nieuw.

Afgelopen jaar zijn talloze bedrijfjes naar de beurs gegaan met behulp van special acquisition verhicles ofwel Spacs. Deze manier van werken heeft als voordeel dat de venture capitalist gemakkelijker uit kan stappen. De bedrijven zelf kunnen gemakkelijker geld ophalen om zodoende hun productie in korte tijd te kunnen opvoeren. Trouwens, het zijn niet alleen venture capitalists die in startups investeren, ook grote bedrijven doen dat. Zo investeert de Braziliaanse mijnbouwer Vale zwaar in eigen startup zoals Boston Metal. Dit bedrijf zet in op de productie van staal met een lage CO2 uitstoot.

venture capital firms have turned to climate tech start-ups

Het waarom van het enthousiasme bij bedrijven en beleggers is duidelijk. Volgens Bank of America hebben beursgenoteerde bedrijven, die profijt hebben van een transitie weg van fossiele brandstof, een gezamenlijke waarde van $ 6 biljoen. Ook Clean Tech 2.0 is echter allesbehalve een gelopen race. Het ontwikkelen van producten en technologieën die kunnen bijdragen aan het verminderen van de wereldwijde uitstoot duurt jaren. Veel beleggers zijn daar mentaal niet op ingesteld. Dat was een van de lessen van Clean Tech 1.0. Volgens analisten is het ditmaal toch echt anders. Zoals gezegd, het aandachtsgebied is veel breder. Maar ook weten nieuwe ondernemers zich gesteund door grote bedrijven die hun productieproces nagenoeg emissieloos moeten maken. Daarnaast hebben regio’s als China, de EU en in mindere mate de VS klimaatdoelstellingen geformuleerd. Op meerdere niveaus is het besef doorgebroken dat klimaatverandering niet iets is voor de 2de helft van deze eeuw, maar dat het iets is van het hier en nu. Klimaatverandering gaat steeds meer trekken krijgen van een tikkende tijdbom waaraan het moeilijk ontkomen is.

Clean Tech 2.0
De draai ten goede naar Clean Tech 2.0 is te danken aan oudgedienden uit de technologiesector en wel aan namen als Bill Gates, Jeff Bezos en Richard Branson. Na de klimaattop in Parijs in 2015 namen ze het initiatief tot de zogeheten Breakthrough Energy Coalition die moest gaan investeren in clean energy technologies. Tot vandaag de dag hebben de venture funds van deze coalitie $ 2 miljard geïnvesteerd in bedrijfjes gericht op bijvoorbeeld groene waterstof. De opzet van de investeringsfondsen van de coalitie wijst erop dat de nodige lessen uit het verleden geleerd zijn. Zo bedraagt de investeringshorizon al snel 20 jaar en zijn er strikte investeringscriteria. Zo financiert de Coalitie alleen startups die in staat kunnen zijn om jaarlijks tenminste 500 ton CO@ uit de lucht te halen. Dat is ongeveer 1% van de wereldwijde uitstoot.

Bedrijven die CO2 reductie nastreven halen meer rendement

Gates en de zijnen hebben voor nieuw elan gezorgd. Dat wil echter niet zeggen dat alles nu helemaal naar wens marcheert. Een coalitiegenoot, de venture capitalist Vinod Koshla, benadrukt dat de lange termijn toch afschrikwekkend werkt. Daardoor is er voor de korte termijn geen markt voor startups die nog broeden op onbewezen technologieën. Hij wijst daarbij op het gedrag van de fossiele grootmachten die geneigd zijn nieuwe technologieën, onbewezen of niet, eerder te dwarsbomen dan te omarmen. Ten onrechte denkt de investeerder. Onder die ‘dromers’ zou best een nieuwe Google of Apple kunnen schuilen.

En dan is er natuurlijk het probleem van de waarderingen. Sommige analisten zijn bang dat de cleantech sector wel eens ten onder kan gaan aan zijn eigen succes. Wie de EIP Climate Tech index bekijkt, ziet waar de analisten bang voor zijn. Veel bedrijven in deze index hebben een waardering die amper of niet aansluit bij de huidige commerciële stand van zaken. En ook voor Clean Tech 2.0 gelden de wetten van de zwaartekracht. Maar misschien is er wel een probaat medicijn tegen de angst voor een nieuwe boom and bust, zoals in het vorige decennium. Er is geen weg terug meer. Het is kiezen of delen. Gelukkig zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om te kiezen!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *